20 г. затвор е наказанието за Георги Георгиев и Радослав Валеов за убийството на бизнесмена Орхан Изиров. Това решение потвърдиха съдиите от Върховния касационен съд, съобщиха от ВКС. Решението е окончателно.

По повод искането за намаляване на размера на присъдените в полза на гражданските ищци обезщетения, заключението на ВКС е, че обезщетенията са отмерени по справедливост и не се установяват основания за коригиране на размера на което и да е от тях в насока неговото снижаване, категорични са магистратите.

Припомняме, на 14 януари 2015 г. 55-годишният бизнесмен Орхан Изиров Джевизов е бил убит край град Петрич.

Двама бивши затворници застреляли петричкия бизнесмен

Двама бивши затворници застреляли петричкия бизнесмен

Задържаха ги

С решението на ВКС тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) променя решението на Софийския апелативен съд (САС) като преквалифицира част от престъпната дейност на подсъдимия Георгиев. Във ВКС са уведомени от прокурор за предприети действия по изпълнение на наложените от съда наказания.

Делото във ВКС е по жалби на подсъдимите Георги Георгиев и Радослав Валеов срещу въззивното решение Софийския апелативен съд. С него е променено мястото и режима на наложените наказания.

С присъда от 2017 г. на Окръжен съд - Благоевград двамата са признати за предумишлено убийство на Орхан Изиров, извършено през 2015 г. край село Първомай. Георгиев е признат за подбудител и помагач, а Валеов като извършител.

С няколко изстрела в главата убили петричкия бизнесмен

С няколко изстрела в главата убили петричкия бизнесмен

Открили изоставен автомобила му

Те са осъдени при съкратеното производство на затвор по 13 г. и 4 месеца. Двамата са признати за виновни като съизвършители на още две престъпления: държане на наркотични вещества (хероин) с цел разпространение без надлежно разрешително. За това провинение на Валеов е наложено наказание "лишаване от свобода" в размер на 6 г. и "глоба" в размер на 30 000 лв., а на Георгиев - 5 г. и 4 месеца "лишаване от свобода" и "глоба" от 20 000 лв.

Другото обвинение е за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях без разрешение. По това престъпление двамата получават затвор от по 4 години.

Килърите на Изиров си направили „фабрика” за убийства в Благоевград

Килърите на Изиров си направили „фабрика” за убийства в Благоевград

Това обяви главсекът на МВР

Георгиев е осъден от първоинстанционния съд и за още две престъпления: държане на марихуана с цел разпространение без надлежно разрешително. За това е осъден на затвор за 3 г. и 4 месеца и "глоба" в размер на 20 000 лв. За намерените боеприпаси без разрешение, му е наложено наказание "лишаване от свобода" в размер на 1 г. и 4 месеца.

Определено е общо най-тежко наказание в размер на 13 г. и 4 месеца, което e увеличено на 20 години затвор за всеки от подсъдимите. Осъдени са и солидарно да заплатят на трима граждански ищци обезщетение в размер на по 100 000 лв., а на другите двама - по 120 000 лв.

Убийството на Изиров било услуга, а не за пари

Убийството на Изиров било услуга, а не за пари

Подсъдим поиска да го пуснат в домашен арест, за да си опразни хладилника

Според тричленният състав на ВКС жалбите на подсъдимите Георгиев и Валеов са неоснователни, макар част от изложените от адвоката на подсъдимия Георгиев доводи да заслужават подкрепа и върховните съдии приемат да разгледат по същество и го преценяват като основателно.

Според утвърдената практика на ВКС, когато между две или повече деяния съществува обективна и субективна връзка, превръщаща последващите от тях в продължение на предходно извършените, налице е едно продължавано престъпление. С решението си върховните съдии изменят въззивния акт и преквалифицират част от престъпната дейност на подсъдимия Георгиев.

Неоснователно е възражението на защитниците на двамата подсъдими срещу увеличението на присъдата им, пишат върховните съдии.