Военният и вътрешният министър обсъдиха как да се обезвреждат старите боеприпаси, съобщиха от МО.

Срещата е предложена от вътрешния министър Валентин Радев по повод зачестили сигнали за намерени боеприпаси при полицейски акции. Тя беше в Министерството на отбраната.

Военните обезвредиха граната, намерена в Белене

Военните обезвредиха граната, намерена в Белене

Гранатата била намерен в частен дом

В нея участваха ресорният заместник-министър на отбраната Анатолий Величков и управителят на "ТЕРЕМ" ЕАД Иван Досков. Направен бе преглед на системата за сигурност на складовете на Министерството на отбраната и действията на служба "Контрол на общоопасните средства" /КОС/ - МВР.

Обсъдени бяха въпроси, свързани с утилизацията на боеприпаси с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната и с унищожаването на боеприпаси, които не са негова собственост, с оглед на това, че експертите, които могат да решат тези проблеми, основно се намират в силовите министерства.

Набелязани бяха и мерки за засилване на контрола по охрана на складовете с въоръжение и боеприпаси на двете министерства, както и стъпки за своевременно обезопасяване на боеприпаси, които не са собственост на силовите ведомства, но отговорността е на сектора "Сигурност".

Участниците в срещата приеха вицепремиерът по обществения ред и сигурността да внесе в Министерския съвет доклад с конкретни предложения за решения по двете обсъждани теми.