Видеорегистратори, задължителни предпазни колани в колите за обществен транспорт и задължителен евростандарт са част от мерките, предвидени от правителството срещу войната по пътищата.
Това обяви министърът на транспорта Ивайло Московски след извънредна среща в Министерски съвет във връзка с тежките пътни инциденти край Ловеч.

МВР със спешни мерки заради катастрофите в Ловешко
Обновена

МВР със спешни мерки заради катастрофите в Ловешко

Днес е Световният ден за възпоменание на жертвите по пътищата

Правителството предвижда още въвеждане на регистрационен режим за автосервизите и автоморгите - като превенция за гарантиране на нормалното качество на автомобилите. Освен това от Министерство на транспорта обмислят и преглед на цялата система на подготовка на водачите. Това се налага, тъй като именно начинът на управление и грешките, допуснати от водачите, са основна причина за серията тежки пътно-транспортни произшествия край Ловеч.

Припомняме, девет души загинаха в петък при челен сблъсък между автобус и тежкотоварен автомобил край село Микре. Ден след това в същия район възникна втора катастрофа, при която загина 13-годишно момче. Ранените в инцидентите са над 25.
Около 19 часа вчера по пътя София-Варна възникна трета тежка катастрофа. В произшествието отново имаше жертва - 67-годишна жена, която е починала в лийенката на път за болницата.

Трета тежка катастрофа край Ловеч в рамките на два дни

Трета тежка катастрофа край Ловеч в рамките на два дни

В инцидента е загинала една жена

Главният секретар на МВР Младен Маринов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев се обявиха още по-рестриктивни мерки към нарушителите на пътя. В тази връзка има разпореждане на главния секретар при констатиране на тежко нарушение на Закона за движение по пътищата водачите ще бъдат извеждани от пътя и ще се налага посещение на най-близкото районно управление на МВР, което в случая може и да не е толкова близко.

"Ако искате да стигнете навреме - не нарушавайте Закона за движение по пътищата", заяви главният секретар на МВР Младен Маринов.

Видео показва тежката катастрофа по пътя София-Варна

Видео показва тежката катастрофа по пътя София-Варна

В инцидента загинаха 9 души

Тежките нарушения на Закона за движение по пътищата, за които водачите ще бъдат спирани и отвеждани в най-близкото районно управление на МВР, са неправилно изпреварване, превишена скорост, отнемане на предимство.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев констатира, че са направени много промени в законодателството за засилване на натиска към некоректните шофьори.

"Промени са направени, но не се спазват правилата", констатира министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той призова за повече отговорност на пътя.

Радев поясни, че МВР ще направи предписания за всички опасни участъци по пътищата с голяма концентрация на пътнотранспортни произшествия. Такъв е 66-ият километър от АМ "Марица".

Министърът поясни, че във въпросния участък край Ловеч е увеличено два пъти присъствието на полицията.

Освен това в отсечката от АМ "Хемус" в спускането й към магистралата в района на Ябланица ще бъде положена напречна или хоризонтална маркировка, по-известна като така наречената "шумяща маркировка".

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заяви, че въпросният участък от село Сопот до разклона за село Ябланица е основно рехабилитиран през 2015 г.

"Това е един от най-добрите републикански пътища в страната от гледна точка на пътна инфраструктура", констатира Нанков. Той посочи, че само тази година са инвестирани над 500 хиляди лева за поставяне на маркировка, ограничителни системи и мантинели, знаци и за изчистване на храсти. По думите му в същото време в пъти са се повишили пътните инциденти. Нанков посочи, че става дума за човешка грешка и увери, че тук все пак говорим за републикански път, в който трафикът през последните 15 години е нараснал със 70%. Два пъти и половина е нараснал само тежкотоварният трафик.

Нанков заяви, че това е основание и фактор за бързото стартиране и реалната реализация на АМ "Хемус".

Припомняме, в Храм-паметника "Св. Александър Невски" се състоя възпоменателна служба в памет на загиналите по пътищата по повод Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортните произшествия, 19 ноември.
Преди литургията директорът на дирекция "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски и шефът на КАТ Бойко Рановски заявиха, че броят на патрулните коли, следящи за движението по пътищата в област Ловеч, ще бъде удвоен.