Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отказа да образува дисциплинарно производство срещу председателя на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев.

Припомняме, искането за това беше на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той поиска производство срещу Ушев заради нарушения по дeлaтa зa мерките за неотклонение на бившия кмет на столичния район "Младост" Десиcлaвa Ивaнчeвa и заместничката ѝ Билянa Πeтpoвa.

ВКС започна проверка по работата на АСнС, след като избухна скандал за това, че в рамките на един и същи ден решението бе атакувано и съответно отменено, а Иванчева и Петрова дори не излязоха от ареста.

Шефът на ВКС настоява за производство срещу Георги Ушев

Шефът на ВКС настоява за производство срещу Георги Ушев

Заради нарушения по дeлaтa зa оставането на Иванчева и Петрова в ареста

Днешното произнасяне е във връзка с решение от 2 април на Върховния административен съд, с което е отменено решение на Колегията по протокол от 26 февруари 2019 г. относно постановен отказ за образуване на дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на Ушев и преписката е върната за продължаване на производството.

Поради направен отвод вносителят на предложението за образуване на дисциплинарно производство Лозан Панов не участва в обсъждането и приемането на днешното решение.

ВСС с писмо в подкрепа на шефа на Апелативния спецсъд Георги Ушев

ВСС с писмо в подкрепа на шефа на Апелативния спецсъд Георги Ушев

Всички страни и участници в съдебното производство, да се въздържат от вербални атаки