Процесът за отстраняване на главния прокурор е задействан политически. Това заяви бившият правосъден министър и настоящ конституционен съдия проф. Янаки Стоилов пред БиТиВи.

"Трудно ще е Иван Гешев да остане на поста си на главен прокурор", изтъкна Стоилов и добави, че съдебната система се нуждае от оздравяване.

По думите му за съдебната власт е необходимо именно тя да бъде независима. Освен членове на ВСС, министърът на правосъдието може да сезира кадровият орган за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, обясни Стоилов.

Според него възможността за разследване на главния прокурор и заместниците му от друг прокурор, което е част от промените в Наказателно-процесуалния кодекс, е екстремен случай, който да отговори на едни външни очаквания поради осъдителни, спрямо България дела. Конституционният съд няма срок за произнасяне, ако главният прокурор бъде отстранен. Едно такова производство трае няколко месеца, като има дела, които минават бързо, а за други се води дискусия, коментира проф. Стоилов.

Според него делата в Конституционния съд трябва да се разглеждат с добро темпо.

Проф. Стоилов обаче не чува кои са целите на съдебната реформа - това, което се заявява в момента не е по-различно от това, което се е правило в последните 15 години. Проблемите на съдебната власт не са само в прокуратурата, но защо не се замислим за част от делата в административното правосъдие и търговските дела, коментира бившият правосъден министър.

Янаки Стоилов очаква специализираните органи да кажат има ли някакъв напредък и по взрива срещу главния прокурор, организиран на 1 май. "Изсипани са два коша с мръсно бельо - единият от прокуратурата, другият от политиците, и прането да бъде започнато едновременно", изрази се метафорично конституционният съдия.

За замразяването на преговорите за съставяне на ротационно правителство, проф. Стоилов заяви, че ГЕРБ/СДС е по-добра преговорна рамка. Ако се състави кабинет, то той ще е кабинет на политическото оцеляване и външното приспособяване, посочи той.

Сарафов говори за танц с дела на трупчета за политически шантаж

Сарафов говори за танц с дела на трупчета за политически шантаж

Той не иска да е главен прокурор