В България е доста занемарен анализът на въздействието на действащите закони. Toва заяви служебният правосъден министър Янаки Стоилов пред БНР.

По думите му съгласно нормативната уредба това въздействие трябва да бъде първоначално прогнозирано, но е задължително периодично да се прави оценка на въздействието на действащите закони. Свидетели сме на нескончаеми промени, без да е ясно какво се е постигнало и какви проблеми са породени от действащите закони, посочи Стоилов.

Според него би било добра традиция при встъпването на всяко едно правителство - независимо дали е служебно или редовно, да има кратка равносметка за състоянието в сектора. Едва ли обаче служебното правителство може да провери всичко за такъв кратък период, но трябва да се съсредоточи върху най-проблемните области, които са известни от години. Според Стоилов проверките не би трябвало да продължат повече от две-три седмици.

Трябва да бъдат проверени по-големите обществени поръчки и сключените въз основа на тях договори поне през последните няколко години, както и да се направи преглед на Националния механизъм за борба с корупцията, организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона, настоя служебният правосъден министър.

Христо Иванов: Спецправосъдието се оказа сляпо за корупцията по високите етажи

Христо Иванов: Спецправосъдието се оказа сляпо за корупцията по високите етажи

Служебното правителство да осветли кредиитите от ББР

Янаки Стоилов обясни, че създаването на закони не е намеса в дейността на една или друга институция и нарушаване на принципа на разделение на властите. Ако се спазва Конституцията, но това е деликатна граница - Конституционният съд има богата и противоречива практика по тези въпроси, уточни служебният министър.

Той отбеляза, че законодателят има правото да прецени дали да ревизира по някакъв начин структурите, функциите, компетенциите при отчитане на конституционните изисквания. Янаки Стоилов е провел разговор с ръководството на правосъдното ведомство по никакъв начин да не се пренасят "частни корпоративни интереси за сметка на обществените". "По тези въпроси, ако се появят проблеми, ще реагирам категорично", даде да се разбере той.

По отношение на специализираното правосъдие и предложенията за неговото преструктуриране Янаки Стоилов заяви, че това какво ще сметне ВСС, е важно, аргументите, които ще даде в една или друга посока, предложенията също трябва да се имат предвид, но този въпрос се решава по законодателен път.

Янаки Стоилов предупреди за опасност от конституционна инфлация

Янаки Стоилов предупреди за опасност от конституционна инфлация

Конституцията за 30 години е удържала позиции, каза Екатерина Михайлова