Двама души за привлечени към наказателна отговорност за извършеното убийство с разчленяване в София. На брифинг на прокуратурата бяха дадени подробности за престъплението, разкрито, след като в шахта в сграда в столицата бяха открити човешки останки.

Досъдебното производство е образувано за отвличане. Разпитан е близък на убития мъж, който е заявил, че от 8 август вечерта няма контакт със загиналия. Всички доказателства са докладвани на наблюдаващия прокурор, като са налице достатъчно доказателства, че извършител на убийството в късните часове на 8 срещу 9 август е лице с фамилия Вълчинов.

Задържан е убиецът - него го грозят от 15 до 20 години затвор, доживотна присъда или доживотен затвор без право на замяна. Той е криминално проявен. През 2009 г. е осъждан за увреждане на чужда вещ, а през 2013 г. - за нанесена телесна повреда.

Убиецът и жертвата са били в трайни приятелски отношения, като убиецът е бил длъжник на починалия с определени финансови средства- около 2 000 лв. Двамата имали и определен бизнес план, свързан с криптовалута.

Провалени бизнес планове в основата на убийството с разчленяване в София

Провалени бизнес планове в основата на убийството с разчленяване в София

Жертвата е 41-годишен, известен е на МВР, с изтърпяна условна присъда за опит за убийство

Самото убийство е било извършено с тежък тъп предмет - предполага се гира. Иззети са и други вещи от мястото на престъплението.

Според Илиана Кирилова, градски прокурор, най-вероятно убийството е станало в момент на ярост, като тепърва ще се установява дали става въпрос за психопат или социопат. До този момент не може да се установи предварителен план.

На брифинга разследващите отхвърлиха съпоставките с двойното убийство от преди четири години, когато полицията откри два трупа в бидони в Негован. Тогава, според МВР, убийците са имали план как да действат, за разлика от случая сега. 

Признания пред разследващите е направил помагачът, с чийто автомобил част от тленните останки на убития са били транспортирани до Витоша. За помагача няма данни и доказателства за криминални прояви до този момент, не е осъждан.

Вторият човек, подпомагал извършителя на убийството, не е съучастник, а помагач, защото не е участвал в изпълнителните деяния. "Това лице разбира след извършване на убийството за извършеното престъпление и като приятел решава да му помогне да заличи следите, като изчистят местопрестъплението, изнесат трупните останки и други веществени доказателства", обясни зам.-градският прокурор Иво Илиев. За това престъпление за помагача на убиеца законът предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години. Мъжът е задържан за срок до 72 часа.

Ако бъдат събрани доказателства, че въпросното лице е участвало в самото убийство, това вече го прави съучастник и ще му се търси отговорност, каза Илиев.

Задържаха предполагаем убиец и съучастник за намереното в столична шахта тяло

Задържаха предполагаем убиец и съучастник за намереното в столична шахта тяло

До настоящия момент са извършени оглед и са разпитани свидетели