Ремонтът на язовирите "Рогозен 1" и "Бързина" трябва да се вместят в сумата, която правителството отпусна на община Хайредин в събота. Разходите не трябва да надвишат 3-те млн. лв. отпуснати в събота. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Спешно аварийно укрепване е нужно на дигите във Видинско

Спешно аварийно укрепване е нужно на дигите във Видинско

След оттичането стопаните ще бъдат обезщетени

Нанков заедно с министъра на информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, областния управител на Враца Малина Николова и кмета на Хайредин Тодор Алексиев извърши проверка на място на възстановителните дейности по водоемите.

Евакуират жителите на две села заради преливане на язовир

Евакуират жителите на две села заради преливане на язовир

Съществува опасност язовир "Рогозен" да прелее

Регионалният министър похвали областния управител и кмета на Хайредин за бързите действия, заради които не се допусна създаването на кризисна ситуация.

Нанков изтъкна, че към момента по двата язовира могат да се изпълняват само аварийни работи. За планов ремонт ще може да се говори след като се актуализират проектите и количествено-стойностните сметки за тяхната реализация. Това може да стане през летните месеци, когато водата в двата язовира намалее.

Тогава ще се ремонтират преливника на язовир "Рогозен 1" и стената на язовир "Бързина".

Сифони изпомпват водата от "Рогозен 1" в момента. Риск за населението на близките села вече няма. Въпреки това максимално бързо трябва да започнат ремонтите на преливника, за да предотвратим ситуации в бъдеще, обясни Николай Нанков.

Пътят Смолян-Мадан остава затворен заради опасност от ново свлачище

Пътят Смолян-Мадан остава затворен заради опасност от ново свлачище

Преминаването в участъка е забарнено

Климатичните промени ще доведат до такива събития все по-често, коментира регионалният министър.

По думите на министър Ивайло Московски стана ясно, че вече е осигурена нужната механизация за възстановяване на преливника.

Изгражда се пътят, който ще позволи на машините да достигнат до язовира. Когато се осигури достъп до "Рогозен 1", незабавно ще се предприемат действия за по-бързото му възстановяване, коментира Московски.

Наложени ще бъдат и бетонови траверси по дъното му, което ще укрепи целия преливник и ще спомогне да не се свлича земна маса. Паралелно се работи по административните процедури, за да бъдат спазени всички законови изисквания, информира Московски.

Няма опасност от преливане при контролираното изпускане на язовир „Тича“

Няма опасност от преливане при контролираното изпускане на язовир „Тича“

Изпускат по 18 м3/сек от водоема