Специализираният наказателен съдът даде ход на делото по същество за отстраняване на кмета на Септември Марин Рачев.

Прокуратурата поиска отстраняването му, защото според прокурорите по делото служебното положение на Рачев ще създаде пречки за обективно изясняване на обстоятелствата.

По делото са налични доказателства, че Рачев не е упражнил достатъчно контрол върху лицето, на което е възложена дейност и от това са последвали щети.

БСП се пита кой плаща гаранцията на кмета на Септември

БСП се пита кой плаща гаранцията на кмета на Септември

Срещу кмета се води и друго дело за укриване на данъци

Другото обвинение е за сключена неизгодна сделка при придобиване на имот на по-висока цена от пазарната, за изграждане на компостиращо предприятие по програма, което обаче още не е изградено. Имотът е закупен от фирма на втора братовчедка на съпругата му, която е изменила предназначение на земята преди да знае за какво ще се ползва, за да отговаря на изискването за изграждане на компостиращото предприятие.

Лицата, които ще бъдат разпитани по делото, са под пряко подчинение на кмета. Рачев, ако е на длъжност, може да повлияе на показанията на свидетелите, твърдят още прокурорите по делото. Според тях ако е на длъжност, Рачев може да си осигури доказателства, подкрепящи неговата теза.

 Документи на ДАНС намерени в нощното шкафче на кмета на Септември

Документи на ДАНС намерени в нощното шкафче на кмета на Септември

Към наказателна отговорност е привлечено и второ лице, също служител на община

Според прокуратурата Станой Милов е лицето, което като инвеститорски контрол е издало протоколи, с които е удостоверил множество извършени СМР, а това не е било така.

Неговото отстраняване се иска заради това, че може да унищожи или укрие документи, което ще затрудни делото.

Освободиха от ареста кмета на община Септември

Освободиха от ареста кмета на община Септември

Освобождаването му е срещу голяма парична гаранция

Адвокат Василев поиска да се остави без уважение молбата на прокуратурата за отстраняване на Марин Рачев. Според него няма обосновано предположение Рачев да е извършил действията от обвиненията. Имало 7 договора, които били извън сферата на обществените поръчки. Рачев като кмет не е човекът, подписал договорите, не той се е разпоредил да бъдат платени.

Щетите от тези договори били измислени от АДФИ, твърди още адвокатът на Рачев.

АДФИ се криели зад експерти, които твърдят, че скритите работи не са извършвани.

Протестиращи в Септември си искат "мотора" на общината - кмета Рачев

Протестиращи в Септември си искат "мотора" на общината - кмета Рачев

Стотина души излязоха в подкрепа на арестувания кмет Марин Рачев

Най-вулгарен, по думите на адвоката, бил случаят с доставката на 18 стълба за камери, които били толкова, но от АДФИ признали 7 стълба, защото били Г-образни и 4 м, а останалите 11 били прави и 6 м и не са признати. В поръчката нямало такова изискване за стълбовете. Според него това говорело за измислено обвинение, лишени от фактическа основа.

Относно сключените договори с фирма на втората братовчедка на жената на Рачев, адвокатът заяви, че няма закон който да го забранява.

Отведоха кмета на Септември с патрулка на разпит
Обновена

Отведоха кмета на Септември с патрулка на разпит

Кметът Марин Рачев е взет от дома си в 6 часа сутринта и закаран в общината

За сделката със земя, Василев обяви, че общинският съвет е взел решението за закупуване, а кметът само е изпълнил решението.

Марин Рачев заяви, че ако бъде отстранен много проекти ще спрат, като такъв е изграждането на улична мрежа. Той поиска да не го отстраняват, за да се защити обществения интерес, а не интересът на група хора.

По-рано днес специализираната прокуратура внесе в специализирания съд искане за отстраняване от длъжност на Марин Рачев. Искане за отстраняване е постъпило и за Станой Милов - общински служител.

Освободиха от ареста кмета на община Септември

Освободиха от ареста кмета на община Септември

Освобождаването му е срещу голяма парична гаранция

В началото на заседанието адвокатът на Рачев Васил Василев заяви, че му е връчено предложение за отстраняване без изходящ номер, а после е призован да се яви в съда следобед, което според него лишавало клиента му от възможност да се защити като се ангажират доказателства.

Вторият обвиняем Станой Милов - специалист инвеститорски контрол, чрез адвоката си, подкрепи възраженията на адвокат Василев.

Съдът сметна, че за нуждите на производството лицата трябва да са редовно призовани, затова процедурата по призоваване е редовна и е осигурена възможност за запознаване с материалите по досъдебното производство.

Полицаи претърсват община Септември

Полицаи претърсват община Септември

Има обиски и в частни домове

Дойчо Тарев - прокурор по делото заяви, че няма нарушаване на правата на обвиняемите. Според него кметът трябва да бъде отстранен от длъжност, за да не се пречи на следствените действия в общината.

По повод подадената от Рачев молба за отпуска от 1 февруари до 2 април, Тарев заяви, че въпросният ден, в който е пусната молбата, от 6 сутринта са извършвани процесуални действия и претърсвания и няма как кметът да я е подписал.