МВР ще настоява криминализирането на превишената скорост с над 60 км. в час в населени места да остане с наказание лишаване от свобода до три години.

Това обяви началникът на отдел „Пътна полиция” в МВР комисар Бойко Рановски, който участва в кръгла маса, „посветена” на гонките, организирана от Комисията по транспорт в парламента.

Промените са заложени в Закона за движение по пътищата. Тепърва предстои депутатите от различните парламентарни групи да правят своите предложения.

Председателят на транспортната комисия Настимир Ананиев обобщи след дискусията, че със сигурност, с оглед статистиката на МВР, действия в посока криминализиране на превишената скорост, са необходими.

„Аз мисля, че има разлика дали си вдигнал 60 километра от допустимото на магистрала, в улица или в град. Мисля, че самият текст не е прецизиран достатъчно. Нека да видим какви предложения ще има в тази посока”, коментира той.

Ананиев заяви, че се налага да бъде направен отделен дебат по темата, свързана с младите водачи.

Сред законовите промени, които той ще предложи са младите шофьори да имат стикери на автомобилите, да бъде въведено ограничение за движението им по магистрала с максимално допустима скорост от 120 км. в час вместо стандартните 140 км., да бъде наложено ограничение в кубатурата на управлявания от тях автомобил и да бъде въведено задължително нощно каране при обучението. Според него млад шофьор си в първите 12 месеца, след като си взел книжка.

Ананиев изрази недоумението си от факта, че дама, която познава, наскоро взела книжка, няма опит в нощното кормуване. „За мен това е много притеснително и затова обучителният период трябва да бъде 50:50 дневно с нощно каране, за да има опит в тази насока и да има опит на магистрала. Няма как да си взел книжка, да се качиш на магистрала и да можеш да имаш същите реакции, каквито си имал по улиците. Това дава предпоставки за тези произшествия”, коментира председателят на комисията.

Той каза още, че дискусията е преминала в насока, намиране на подходящо решение за провеждането на гонки на установени за това места.