Федерация на европейските кинорежисьори изрази своето безпокойство относно намеренията на българското правителство да съкрати държавната субсидия за филмопроизводство с 60% през следващите 3 години.

Кинодейците посочват, че FERА следи с нарастващо удоволствие успехите на българското кино напоследък.

От там посочват, че български филми получават голямо признание на най-престижните кинофестивали по света като Кан, Санданс, Токио. Изтъкват и факта, че един български филм се е класирал измежду трите финалисти за наградата на Европейския парламент Lux Prize.

От федерацията отбелязват като положителен знак, че през ноември 2009 г. Министерството на културата е намерило начин да увеличи субсидията за филмопроизводство.

Поради тази причина от федерацията заявяват, че сега са изключително изненадани да
научат за новите значими съкращения, които се предлагат. Според федерацията те биха сринали всяка една филмова индустрия в Европа.

Другата голяма тревога на европейските кинорежисьори са поправките в Закона за филмовата индустрия и Закона за радиото и телевизията.

Кинодейците посочват, че те не е в съответствие с Директива 2007/65 на Европейския съюз, чл. 4 и 5, които засягат продукциите на независимите продуценти и квотата за европейски филми.

На трето място изразяваме съжалението си, че предложените данъчни облекчения в
Закона за филмовата индустрия изключват от схемата българските филми.

Настойчиво молим българското правителство да преразгледа тези драстични мерки и да подкрепи вашата национална аудиовизуална индустрия, както и славната традиция на европейското кино, които са неразривно свързани, заявяват в заключение от Федерация на европейските кинорежисьори.