Приемат се предложения участие в новото издание на годишния конкурс за Националната награда "Христо Г. Данов" за принос в българската книжовна култура. Срокът за кандидатстване е до 17 май 2024 г. включително, съобщиха от Министерството на културата.

Награди се присъждат в следните категории: "Българско издателство"; "Автор на българска художествена литература"; "Преводач на художествена литература"; "Автор в областта на хуманитаристиката"; "Автор на издание за деца"; "Художник или дизайн и оформление на книга"; "Представяне на българската книга"; "Библиотечно дело". Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура се връчва от министъра на културата.

Конкурсът е учреден през 1999 г. от Министерството на културата и Община Пловдив. В него могат да участват физически и юридически лица. Кандидатства се само с първи издания. В отделните категории се присъждат малка пластика, парична награда и диплом, като диплом, освен за отличените, има и за номинираните.

Дали бъдещето на литературата е в слушалките?

Дали бъдещето на литературата е в слушалките?

Локалното съдържание е основен двигател за ръста на аудиокнигите в Европа, включително и в България

Кандидатите трябва до 17 май да предоставят безвъзмездно два екземпляра от предложените от тях книги, придружени от формуляр за участие в конкурса, който може да се изтегли от сайта на Министерството на културата.

Книгите и формулярът се приемат на адрес: Министерство на културата, София 1040, бул. "Александър Стамболийски" № 17, за дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности".

Конкурсът се провежда в два кръга. В първия се определят номинациите, а във втория се взима решение за награждаването. Имената на победителите ще бъдат обявени на официална церемония на 7 юни 2024 г. в рамките на фестивала "Пловдив чете".

Обявен е крактият списък за международната награда "Букър"

Обявен е крактият списък за международната награда "Букър"

В него са включени романи от Азия, Европа и Южна Америка