Софийската опера и балет ще гостува на 4, 5 и 6 септември на прочутия оперен фестивал "Афродита" в Пафос на остров Кипър с операта "Лакме" от Делиб.

Творбата се поставя специално за фестивала, съобщи БНР. Това е първото участие на нашата трупа в престижния музикален форум, съобщиха от операта.

Режисьор е Пламен Карталов, известен с неподражаем стил и грандиозни спектакли на открито. В режисьорската си концепция той залага на триизмерното овладяване на сценичното пространство, акцентира върху детайла и психологическото развитие на образите.

На пулта ще бъде италианският диригент Франческо Роза. Спектаклите ще са със субтитри на английски и гръцки. В ролята на Лакме публиката ще види сопраните Петя Иванова и Диана Василева. Тенорите Стефано Малбес Гарсия и Георги Султанов ще се превъплътят в образа на Джералд.

Петър Найденов и Бисер Георгиев ще се представят като Нилаканта. Диана Генова ще бъде Малика във всички представления. Участват хорът, оркестърът и балетът на Софийската опера. Художници на декора са Борис Стойнов и Миодраг Табачки (Сърбия), художник на костюмите - Ангелина Атладжич (Сърбия). Хореографията е на Мая Шопова.

Оперният фестивал "Афродита" има 10-годишна история. Традиционно той се организира през първия уикенд на септември на открито - на площада пред замъка Пафос. Византийската крепост е строена през ХІІІ век и е възстановена през 1570 година.

От 1935 г. влиза в листата на защитените паметници на културата и е едно от най-привлекателните места за туристи и гости на Острова на Афродита.

Стените на замъка са част от естествения декор на пищните оперни спектакли, представяни по време на фестивала. През годините в него са участвали световноизвестните оперни трупи на Болшой театър, Театър Виелки - Варшава, Арена ди Верона, Мариинският театър, Оперният театър на Триест.