Нови научни изследвания дават надежда, че мозъчните клетки при човека могат да се възпроизвеждат, съобщава Ройтерс.

От агенцията коментират, че тези открития могат да усъвършенстват лечението на мозъчни заболявания.

Учените са открили, че при животни като плъховете и мишките мозъчните клетки се възпроизвеждат - разкритие, от което може да се предполага, че и при човека има подобен процес.

Морис Къртис от Университета в Аукланд в Нова Зеландия направили магнитен резонанс и използвали електронен микроскоп за мозъчно изследване на починали хора, при което открили клетки, които са неуловими при други изследвания.

Предполага се, че тези клетки, също, както при мишките и плъховете, се произвеждат в едната част на мозъка, след което се „предвижват" към обонятелния център в другата част на мозъка. „По пътя" към обонятелния център незабележимите клетки се превръщат в неврони

Новозеландските учени отчитат в изследването си, чиито резултати са публикувани в списание „Science", че вероятно подобна възможност за регенериране има и мозъкът на възрастния човек.

Проблемът е, че при хората изследванията са по-трудни отколкото при гризачите, тъй като мозъкът на човека е с много по-усложнено устройство от този на мишките и плъховете.

Освен това от Ройтерс коментират, че за животните обонянието е с много по-голямо значение, отколкото при хората, имайки предвид, че при процеса на възпроизвеждане на мозъчни клетки при животните участва обонятелният център.