Бивш агент на ЦРУ, излежаващ наказание в щатски затвор за шпионаж в полза на руските спецслужби, се призна за виновен в това, че от затвора е използвал сина си за предаване на информация на руското разузнаване.

Това съобщи gazeta.ru

Харолд Никълсън е осъден на 23 години затвор през 1997 г. Той е предавал на руската страна персонални сведения за младите курсанти в американските разузнавателни служби срещу сумата от 300 000 долара.

През януари тази година властите в САЩ предявиха на 58-годишния Никълсън ново обвинение. По данни на следствието, от 2006г. до 2008г. той нееднократно е изпращал 24-годишния си син Натаниел на срещи с руски разузнавачи в различни страни по света за предаване на информация, за чийто характер не се съобщава. Никълсън предавал информацията на сина си написана върху салфетки.

Обвинението потвърди, че Натаниел се е срещал с руски разузнавачи в Сан Франциско, Мексико, Лима и Кипър и е получил от тях 47 000 долара.

"Харолд Никълсън призна, че е изменил не само на страната си, но и на семейството си, забърквайки сина си Натаниел в престъпната схема, за да спечели още повече пари от шпионската си дейност в миналото", посочва в изявление прокурорът на щата Орегон Дуайт Холтън.