Семинар на тема "Музика в болницата", иницииран от  Момчил Георгиев, музикален експерт в БНР, се проведе днес, информира zdrave.net. Той е част от европейския проект за  срещи в Париж, Манчестър, Дъблин, Талин, Вилнюс, Кошице и Варшава.

Беше показан  филмът "Музика в болницата" (един от модулите в резултат от досегашната работа по проекта) и се събираха музиканти, представители на културни организации, здравни заведения, училища, които обсъждат значението на арттерапията и присъствието на жива музика в клиниките като елемент от по-доброто качество на живот на болните.

Проектът е финансиран по програма "Култура 2000", а по-специално визитата в София е с подкрепата на програмата "Label Europe" на Кметството на Париж.

Проектът „Музика и здраве" е основан от проф. Марсел Рюфо, детски психиатър и музикантът Филип Ботлу, китарист още през 1998 г. във Франция. Френският музикант ръководи и европейския проект и сподели днес, че подобна на френската програма има от години и в Италия.

В момента в 12 болници в родината му с партньорство с ръководствата и персонала им всеки ден в седмицата се изпълнява жива музика в детски отделения, в клиники за тежко болни, включително и в манипулационни. Музикантите обучават много от медицинските сестри, които да работят предимно с децата.

Професионалните музиканти работят в здравните заведения до леглото на болния - това е различно от музикотерапията, сподели Холи Марлънд, която представлява проекта от страна Великобритания. Тя подчерта, че в Кралския северен колеж по музика в Манчестър, където тя преподава се отделя специално внимание на учениците и в подготовката им на подобна социална дейност като професионалисти за изпълнения в здравни заведения. Изпълненията в болниците се уточняват заедно с лекуващите екипи.

Перспективите, които си поставят работещите по проекта е да бъде създадена европейска мрежа "Музика и здраве", която да обедини професионалисти в музиката и медицината в пропагандирането на идея и нейното практическо приложение. Независимо от добрата работа и резултатите в страните, където тези програми са популярни - представителите на европейската мрежа се надяват, че чрез ново финансиране от Европейската комисия ще могат да привлекат повече държави, между които и България.