Вече 56 души са загиналите, след като проливни дъждове заляха южния бразилски щат Рио Гранде до Сул и предизвикаха огромни наводнения. Според местните власти се очаква броят на жертвите да нарасне, предават от Reuters днес.

Органът за гражданска защита на Рио Гранде до Сул съобщи, че 67 души все още са в неизвестност и най-малко 24 000 са били разселени, тъй като бурите засегнаха повече от половината от 497 града в щата, който граничи с Уругвай и Аржентина.

"Тези числа все още могат съществено да се променят през следващите дни, докато получим достъп до повече региони", заяви Едуардо Лейте, губернаторът на Рио Гранде до Сул, пред репортери.

В няколко града улиците са напълни под вода, с разрушени пътища и мостове. Бурята е предизвикала свлачища и частично срутване на язовирна конструкция на малка водноелектрическа централа. Втори язовир в град Бенто Гонкалвес също е изложен на риск от срутване, смятат местните власти, като са наредили на жителите в района да се евакуират.

В Порто Алегре, столицата на Рио Гранде до Сул, река Гуайба е излязла от коритото си, като така е блокирала достъпа до централните квартали на стария град.

На 2 април президентът Луис Инасио Лула да Силва е посетил засегнатите места в щата, за да обсъди спасителните усилия с губернатора. Ден по-късно Лула да Силва излезе с изявление, че неговото правителство ще подкрепи местните усилия за спасителни действия и възстановяване на региона.

Щатът е в географска пресечна точка между тропически и полярни атмосфери, което създава климатичен модел с периоди на интензивни дъждове и други - на суша. Местни учени смятат, че моделът се засилва поради изменението на климата.

Припомняме, миналият септември извънтропичен циклон причини проливни дъждове и наводнения в същия регион на Рио Гранде до Сул. Тогава загиналите бяха над 50.

Това се е случило след повече от две години продължителна суша, която се дължала на климатичния феномен Ла Ниня.

Тъжен рекорд за февруари: Над 3000 горски пожара в Амазония

Тъжен рекорд за февруари: Над 3000 горски пожара в Амазония

Еколозите бият тревога