Има над 159 000 починали в повече в Европа от началото на март, в разгара на епидемията от новия коронавирус (COVID-19), заяви ръководителят на регионалния офис на Световната здравна организация за континента.

В своя седмичен брифинг във връзка с пандемията от новия коронавируса Ханс Клуге, директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа, изтъкна, че е потвърдено, че 2 млн. души са се заразили с коронавируса, след като той беше открит за първи път на континента преди четири месеца. Около 175 000 души са починали от COVID-19 на Стария континент.

Вече над 175 000 починали от COVID-19 в Европа

Вече над 175 000 починали от COVID-19 в Европа

Заразените са около 2 085 000 души

"Може би по-малко съобщавана, но също толкова тревожна цифра е, че от началото на март са регистрирани над 159 000 починали в повече, съвпадащи с пандемията, от 24 европейски страни", отбеляза Клуге и допълни: "Това са починали над това, което бихме очаквали обикновено по това време на годината."

Според Клуге в цяла Европа 94% от всички жертви от COVID-19 са на хора на възраст 60 и повече години, а близо шест на десет починали са мъже. Почти всички - 97% от починалите, са имали поне едно основно заболяване, като сърдечно-съдовите заболявания са най-честите, уточни той.

Америките - новият епицентър на пандемията от новия коронавирус

Америките - новият епицентър на пандемията от новия коронавирус

"Сега не е време държавите да разхлабват ограниченията"

Въпреки че СЗО казва, че най-тежко засегнатият от пандемията регион сега са Америките, Европа все още представлява 36% от заразените с новия коронавирус по света и половината от починалите.

В контекста на силно засегнатите от блокадите заради коронавируса национални икономики, Клуге призова правителствата да избягват намаляване на разходите за здравеопазване след пандемията.

Великобритания с най-висока смъртност от Covid-19

Великобритания с най-висока смъртност от Covid-19

Вирусът директно или индиректно е убил 891 души на 1 милион на Острова