Комисия от главното командване на руските военновъздушни сили е отлетяла за летището в Иваново, за да установи причините за катастрофата, при която по-рано днес се разби военно-транспортен самолет, съобщи РИА "Новости".

Руски военни блогъри коментират дали не трябва да се спрат полетите с този тип самолети заради зачестилите катастрофи с тях.

Пилоти от Оренбургска област са загинали при катастрофата на военнотранспортен самолет в област Иваново във вторник. Това съобщи губернаторът на Оренбургска област Денис Паслер, цитиран от РИА "Новости".

"Тежки новини дойдоха днес от Иваново. Военнотранспортен самолет Ил-76, базиран в област Иваново, се е разбил. Това е голяма загуба за цялата страна и за нашите въоръжени сили. По съдбоносно стечение на обстоятелствата на борда са се намирали оренбургски пилоти", написа той в канала си в Telegram.

Ръководителят на региона отбеляза, че "това е непоправима загуба за семействата, за 117-и полк на военнотранспортната авиация, където са служили момчетата".

Той изказва съболезнования на семействата и приятелите на пилотите.

Кметът на Оренбург Сергей Салмин уточни в канала си в Telegram, че "на борда е имало 16 души, петима от които са били пилоти от 117-и Оренбургски полк на военнотранспортната авиация".

Губернаторът на Тверска област Игор Руденя на свой ред заяви, че на борда на разбилия се Ил-76 е имало военни пилоти от Тверска област.

Руски военен Ил-76 се разби в Ивановска област
Обновена

Руски военен Ил-76 се разби в Ивановска област

Всички 15 души на борда му са загинали

"Трагедията отне живота на екипажа на военните пилоти от Тверска област, истински професионалисти, които геройски се бориха за спасяването на машината и пътниците, предотвратиха падането на самолета върху жилищни сгради, смъртта на гражданите на земята. Тази трагедия отекна с болка в сърцата на жителите на цялата Тверска област.

Моля ви да предадете съболезнования на другарите на загиналите, думи на подкрепа на близките на нашите служители", каза Руденя, както съобщава сайтът на правителството на Тверска област.

Ръководителят на региона е разпоредил да се окаже цялата необходима помощ на семействата на загиналите пилоти.

ISW: Руската пропаганда използва свалянето на Ил-76 срещу Украйна и Запада

ISW: Руската пропаганда използва свалянето на Ил-76 срещу Украйна и Запада

Хакери от Киев са ударили важна за Кремъл военна инфраструктура

По-рано във вторник Министерството на отбраната на Русия съобщи, че "около 13:00 ч. самолет на военнотранспортната авиация Ил-76 се е разбил в Ивановска област при излитане за изпълнение на планов полет". "На борда е имало осем членове на екипажа и седем пътници", заявиха от военното министерство.

"Според доклада от мястото на инцидента причината за катастрофата е пожар в един от двигателите по време на излитането на самолета", заявиха от министерството.

Катастрофата на Ил-76 е втората в Русия от началото на годината. На 24 януари 2024 г. Въоръжените сили на Украйна свалиха самолет над Белгородска област със 74 души на борда, включително 65 украински военнопленници. Всички на борда загинаха. Украйна не е потвърдила, че на борда е имало укарински военнопленници.

Предишната катастрофа на самолет от този тип беше катастрофата на военнотранспортен Ил-76 в Рязан на 24 юни 2022 г., когато петима души бяха убити и още четирима бяха ранени. Тогава причината за бедствието бе неизправност на двигателя.