Най-малко двама души загинаха, а 23 бяха ранени при руски ракетен удар по клиника в град Днипро в Източна Украйна, съобщава "Ройтерс".

В публикация в интернет под видеозапис на тежко повредена сграда, от която излиза дим, украинският президент Володимир Зеленски посочва, че спасителните дейности са в ход.

"Руските терористи отново потвърждават статуса си на борци срещу всичко хуманно и честно", написа той в "Телеграм".

Първо дронове, след това и ракети по Украйна
Обновена

Първо дронове, след това и ракети по Украйна

Основният удар е бил по Днепропетровска област

"Ракетна атака срещу клиника в град Днипро. Към момента един човек е убит, а 15 са ранени. Последствията от обстрела се отстраняват и на пострадалите се оказва помощ", съобщи първоначално украинският лидер. Впоследствие бе съобщено, че броят на жертвите и пострадалите е нараснал.

"Поредна руска ракетна атака, още едно престъпление срещу човечеството", написа Зеленски в Туитър.

"Само зла държава може да воюва срещу клиниките. Не може да има военна цел в това. Става въпрос за чист руски терор", категоричен бе той.

Областният управител Сергей Лисак съобщи, че 69-годишен мъж е бил убит и добави: "Той просто е минавал оттам, когато ракетата на руските терористи удари града".

Лисак посочи, че тялото на друг мъж е било извадено под развалините, а 21 от 23-мата ранени са откарани в болница. Трима са в тежко състояние.

Украинското министерство на отбраната нарече атаката сериозно военно престъпление съгласно Женевските конвенции.

По-рано днес украински официални лица съобщиха, че противовъздушната отбрана е свалила десет ракети и над 20 дрона, изстреляни от Русия тази нощ по време на атаки срещу столицата Киев, Днипро и източните обасти на страната.

Русия, която започна своята пълномащабна инвазия в Украйна преди 15 месеца, не коментира веднага твърденията за въздушните удари, но на свой ред посочи, че Украйна е нанесла удари с ракета и дрон по две области в Южна Русия.

Украйна: Започнахме! Без рязане на червена лента

Украйна: Започнахме! Без рязане на червена лента

Вече няколко дни провеждат контранастъпление в определени части на фронта