Вулканът Етно отново напомни за себе си с поредица от изригвания.

Според данните това е най-голямото изригване от началото на 2011 година. То продължи около два часа и принуди местните власти да затворят летищата в намиращите се в близост до вулкана градове Катания и Сигонела.

Потокът от лава, излизащ от югоизточния кратер по източния склон е достигнал, намиращата се в близост, незаселена долина.

Специалистите съобщава, че вулканът е хвърлял лава на 60 метра височина.

До момента няма постъпили данни за пострадали хора от изригването на вулкана. По-късно е възстановена нормалната работа на летищата.

Припомняме, вулканът Етна възобнови своята активност в началото на тази година. Изхвърлянето на голямо количество пепел и камъни, бе засечено в югоизточната част на кратера.

Активността му се наблюдава от специалистите в Националния институт по геофизика и вулканология в провинция Катания.

Вулканът Етна е с височина 3328 метра и се смята, че е най-активният и най-големият действащ вулкан в Европа. Сравнително малки емисии на лава и пепел вулканът изхвърли през май 2008 година, а преди това през ноември 2007 година. по време на голямото изригване през 2002 година пепелта, излизаща от него достигна Либия, която се намира на около 600 километра от остров Сицилия.