Гръцките власти съобщиха, че ръждясала рибарска лодка, пълна с мигранти е била изтеглена до пристанище на остров Крит, след като е загубила управление в бурното море южно от острова, е превозвала общо 483 души, които са отплавали от Либия, предава Associated Press.

Гръцката брегова охрана каза в четвъртък, че на борда са пътували сирийци, египтяни, пакистанци, палестинци и суданци - 336 мъже, 10 жени, 128 момчета и девет момичета. Всички те са били докарани до остров Крит за временно настаняване

Пътниците са били натъпкани в 25-метрова рибарска лодка, която е отплавала от Либия и се е насочила към Италия, каза бреговата охрана. Пътниците на борда са подали сигнал за помощ, когато лодката е загубила кормилното си управление в бурните води на Средиземно море край южния гръцки остров Крит в ранните часове на вторник.

Била е организирана голяма спасителна операция, включваща гръцка фрегата, два кораба на бреговата охрана, пет намиращи се наблизо търговски кораба и две рибарски лодки под италиански флаг. Неблагоприятните метеорологични условия - силни ветрове и бурно море, са попречили на пътниците да бъдат прехвърлени на някой от другите кораби и в крайна сметка рибарската лодка беше изтеглена до пристанище в югоизточен Крит от един от риболовните кораби, плаващ под италиански флаг.

Министърът на миграцията на Гърция Нотис Митаракис е изпратил писмо до Европейската комисия във вторник следобед с искане пътниците да бъдат преместени в други страни от Европейския съюз. Той подчерта, че Гърция и другите държави по външните граници на ЕС, където много мигранти пристигат първо в усилията си да достигнат до по-богатите европейски нации, "не може да се очаква да поемат все по-голяма тежест, непропорционална на съответните им възможности".

Фронтекс отчита скок на нелегалната миграция

Фронтекс отчита скок на нелегалната миграция

Най-натоварен е западнобалканския маршрут

Десетки хиляди хора, бягащи от конфликти и бедност в Близкия изток, Азия и Африка, се опитват да си проправят път в Европейския съюз всяка година чрез опасни морски пътувания. По-голямата част от тях се отправят към източните гръцки острови от близкия турски бряг в малки надуваеми лодки или се опитват да преминат директно в Италия от Северна Африка и Турция в по-големи плавателни съдове.

"Европа трябва да докаже, че е в състояние да осигури незабавна и осезаема солидарност", като премести новопристигналите в други страни от ЕС по-бързо и в по-голям брой, отколкото е правила досега, каза Митаракис в писмото си до Европейската комисия.