Спомените за Чернобил са живи. След аварията във Фукушима германските аптеки съобщиха, че се търсят все повече йодни таблетки, както и гайгер-мюлерови броячи. Как обаче се проверяват храните в Германия за радиация, коментира "Дойче веле".

Изглежда твърде лесно: купуваш си гайгеров брояч за няколкостотин евро в специализиран магазин за електроника и сам си проверяваш продуктите в къщи. Не е обаче така. Защото гайгер-мюлеровите броячи измерват само естествения радиационен фон. За правилното измерване на радиоактивността в хранителните продукти пробите трябва да бъдат подготвени по специален начин, така че да изключват влиянието на външни фактори.

Само във федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия има пет официални служби, измерващи радиацията в околната среда. В тези областни институти по здравеопазването и охрана на труда се проверява всичко: свинското месо от супермаркета, млякото от фермата или детски храни. Понякога се косят ливади, събира се шума и се взимат проби от почвата. Пробите се взимат от контрольорите по храните съгласно специална схема, обяснява д-р Винфрийд Либерц от областния институт по здравеопазване и охрана на труда в Дюселдорф:

"Има един вид план за взимането на проби, който е съгласуван с Федералното министерство на околната среда. Той определя колко проби трябва да се вземат и кои от тях да са от хранителни продукти, а кои от почвата и тревите."

С така наречените гамаспектромери, които изглеждат като големи, сини тенджери, експертите редовно изследват храните. В Северен Рейн-Вестфалия се провеждат по около 1800 проверки годишно. Тези проверки могат да траят от няколко часа до няколко дни. А и не са особено евтини.

Цената зависи от пробите, както и от това, какво точно се измерва. Започва от около 100 евро и достига до 1000 евро в зависимост от труда. Досега изследванията не дават никакъв повод за загриженост: Не са отбелязани никакви повишения над допустимите норми. Понастоящем всички хранителни стоки от Япония се проверяват внимателно на германската граница, откъдето продължават за специализирани проверки в областните служби за здравоапазване и охрана на труда.

Службите съществуват от катастрофата в Чернобил насам. След реакторната катастрофа в Украйна германското федерално правителство изгради тази контролна мрежа, чиято цел е измерването на радиоктивното заразяване на околната среда. През 1986 г. облак радиоактивен прах застраши обширни райони в Германия. До ден днешен в германските почви се намират радиоактивни частици, най-вече в Южна и в Източна Бавария.

Силно минералните горски почви там с хумусните си слоеве са идеален склад за цезий, който се разпада особено бавно. Най-вече гъбите, растящи в горите, поемат радиоактивния елемент. Гъбите се консумират пък от животни като например дивите свине. Ето защо тяхното месо се подлага на проверки за радиация. През миналата година повишени стойности са били констатирани в месото на над 1000 от общо 440 хиляди отстреляни диви свине.