Медици са оказали помощ на 44 души след пожар, избухнал във висок жилищен блок в Лондон, покрит със същата облицовка, обвинявана за трагедията с лондонската кула Гренфел през 2017 г., при която загинаха 72 души, предаде "Франс прес".

Лондонската пожарна уточни, че пожарът в Poplar, Източен Лондон, е овладян, но двама мъже са откарани в болница заради вдишване на дим и още 38 възрастни и четири деца са получили медицинска помощ на място.

Двадесет пожарни коли се справиха с пожара в 19-етажния жилищен блок в близост до финансовия район Canary Wharf, като се отбелязва, че части от осмия, деветия и десетия етаж са горели.

Пламъкът предизвика спомени за трагедията от 2017 г., когато кулата Гренфел в Западен Лондон беше напълно унищожена, след като облицовката от външната страна на сградата се запали.

Около 20 процента от фасадата на блока при днешния пожар се отличава с алуминиев композитен материал от полиетиленови облицовъчни панели, за които беше установено, че са били ключов фактор при пожара в Гренфел.

Оцелелите и роднините на загиналите в Гренфел заявиха, че "това трябва да спре".

"Правителството обеща да премахне опасната облицовка до юни 2020 г. - то напълно се провали да изпълни собствената си цел и всеки Божи ден човешки животи са изложени на риск", се казва в изявление на групата за подкрепа Grenfell United, като се допълва: "Днес още хора загубиха домовете си в поредния ужасяващ пожар."

Кметът на Лондон Садик Хан настоя, че е "жизненоважно правителството, строителите, собствениците на сгради и местните власти да работят заедно за спешно премахване на облицовката от всяка засегната сграда".

Работата по подмяна на облицовката вече е била "в ход" според строителната компания Ballymore.