Стотици хиляди жилищни сгради в източна Канада останаха без електричество вчера, два дни след като ледена буря уби трима души и причини големи материални щети, особено в Монреал.

Около 400 000 сгради в Квебек бяха на тъмно, което е спад от 1,1 милиона в пика на прекъсванията.

"Възстановихме захранването на над 50 процента от клиентите, засегнати от прекъсванията, каза доставчикът на електроенергия Hydro-Quebec. Нашите екипи работят усилено и ние сме уверени, че още 200 000 клиенти ще получат захранването си отново до края на деня", добави компанията за комунални услуги.

Някои жилища обаче ще останат без електричество до неделя или понеделник, предупреди говорителят на Hydro-Quebec Реджис Телие.

По-благоприятните метеорологични условия трябва да "ускорят възстановяването на услугата", каза той.

Премиерът на Квебек Франсоа Лего каза, че трети човек е починал от причини, свързани с буря,.

Жител на източно Онтарио беше убит от падащо дърво в сряда, а 60-годишен мъж от Квебек загина, когато беше смазан от клон на дърво, докато се опитваше да разчисти земята си рано в четвъртък.

Монреал, който представляваше около половината от прекъсванията на електрозахранването, отвори шест временни приюта за спешни случаи, където жителите прекараха нощта.

Те дойдоха да се стоплят, да пият кафе, да хапнат и да заредят електронните си устройства в първия ден от дългия Великденски уикенд.

Бурята засегна Квебек и Онтарио, двете най-населени провинции на Канада.

Буря остави без ток 1 млн. клиенти в Канада

Буря остави без ток 1 млн. клиенти в Канада

Възстановителните дейности вероятно ще отнемат няколко дни

Здравните служители в Монреал също регистрираха около 60 съобщения за отравяне с въглероден окис, след като семейства използваха вътрешни барбекюта, за да се стоплят.

Стотици градски служители на Монреал все още почистваха отломките вчера, особено в паркове, където много клони бяха рухнали под тежестта на леда.

Градските паркове, включително Маунт Роял, хълмът с изглед към града, останаха затворени.

Температури от около един градус по Целзий разтопиха леда, но поривите на вятъра разклатиха дърветата, рискувайки още повече паднали клони.

Властите все още съветваха хората да стоят далеч от електропроводите.

Прекъсването на електрозахранването беше най-голямото в Квебек след ледена буря през 1998 г., която хвърли провинцията в хаос за няколко седмици.