Правителството на Куба в събота увери, че работи отново за възстановяване на електроснабдяването на острова след втори срив на мрежата в рамките на 24 часа, съобщава "Ройтерс".

Висшият електрически служител на страната, Лазаро Гера, каза в сутрешна телевизионна новинарска емисия, че става въпрос за друга повреда в мрежата в западната част на Куба.

Снимка 687361

Източник: EPA/БГНЕС

"Не мога да ви уверя, че ще можем да завършим свързването на системата днес, но очакваме, че днес трябва да има важен напредък", каза Гера.

Eдна от държавните медии на острова обаче твърди, че мрежовият оператор UNE е съобщил за "пълно прекъсване на националната електроенергийна система".

Гера не потвърди директно пълен срив, оставяйки известно объркване какво точно се е случило.

Кризата продължава: Няма ток в Куба

Кризата продължава: Няма ток в Куба

Не сме в безкрайна пропаст, обяви премиерът

Електрическата мрежа на Куба е била изключена в петък и това е причинило по-ранното прекъсване на електрозахранването на острова. Причината е повреда в една от големите електроцентрали на Острова на свободата, но и поради липсата на горива за производството на ток.

Милиони останаха на тъмно. 

Занятията в училищата бяха отменени от петък до края на седмицата, нощните клубове и центровете за отдих са затворени, а на работните си места трябва да се появяват само "незаменимите работници".

В понеделник кубинските власти съобщиха за инсталирането на слънчеви панели, с които се надяват да увеличат капацитета за производство на енергия на острова. Но първият от обявените проекти ще е готов след 2 години.

Тежка криза с тока в Куба

Тежка криза с тока в Куба

Милиони хора на острова нямат електричество по над 12 часа на ден

Допълнително влошават ситуацията скорошният ураган "Милтън" и намалелите доставки на гориво от Венецуела, Русия и Мексико, някога ключови доставчици. 

Правителството на Куба също така обвинява търговското ембарго на САЩ, както и санкциите при тогавашния президент Доналд Тръмп. В петък Съединените щати отрекоха каквато и да е роля за срива на мрежата в Куба.