Гърция разполага със "сериозни улики", че пожарите около Атина, които отнеха живота на най-малко 83-ма души, са причинени умишлено, заяви гръцкият министър по гражданската защита Никос Тоскас, цитиран от Би Би Си.

Министър Тоскас даде пресконференция тази вечер.
От изнесената информация стана ясно, че според спътникови снимки, че в кратък интервал от време са избухнали 13 пожара край едно от шосетата, водещи западно от столицата Атина.

Министърът не разкри подробности, за да не попречи на разследването.
Наред с уликите, сочещи злонамерени действия, разследващите разполагат и със свидетелски показания.

Огънят пламна внезапно в понеделник, като обхвана крайбрежни селища, популярни сред туристите. Непосредствено след новината на пожарите се появиха и съмненията за палежи заради едновременната поява на отделни огнища.

Около 60 души от пострадалите все още са в болница, като 11 са в тежко състояние.

Към момента 25 души се смятат за изчезнали.

Пожарите в Гърция взеха 74 жертви, 188 са ранените
Обновена

Пожарите в Гърция взеха 74 жертви, 188 са ранените

Най-тежката огнена криза в страната през последните 10 години.

По-рано спасителните екипи откриха нови човешки останки в крайбрежния град Мати. Много от жертвите са се оказали в капан до крайбрежна скала без да могат да достигнат морето. Пламъците са се разпространили много бързо, раздухвани от ветровете със скорост 120 километра в час. Десетки хора намериха спасение в морето, но други са били застигнати от стихията преди да успеят да влязат във водата.

По-рано гръцкият министър на отбраната Панос Каменос заяви пред Би Би Си, че незаконното строителство има съществен принос за размерите на бедствието.

Незаконно строителство е една от причините за бедствието с пожарите в Гърция

Незаконно строителство е една от причините за бедствието с пожарите в Гърция

Жители обвиняват правителството, че са изоставени