Не са открити оцелели, след като руски самолет с 93 души на борда се разби в Черно море близо до Сочи. Това съобщиха от руското министерство на отбраната, цитирани от ТАСС.

Междувременно от Кремъл съобщиха, че руският президент Владимир Путин нареди правителството да разследва катастрофата. Руският президент обяви 26 декември за ден на национален траур в памет на загиналите при катастрофата.

Руски военен Ту-154 се разби на път за Сирия
Обновена

Руски военен Ту-154 се разби на път за Сирия

На борда е имало 92 души

Припомняме, че самолетът се разби малко, след като излетя от летището в Сочи, където е спрял за презареждане. Самолетът пътувал за сирийския град Латакия, където военният хор "Александров" трябвало да изнесе концерт пред руските военни.

Над 60 души от пътниците са от военния хор. Сред пътниците са били също началникът на културния отдел към военното министерство Антон Губанков и популярната в Русия като филантроп Елизавета Глинка, позната като "Доктор Лиза". Тя е и съветник на Путин.

Досега са намерени телата на 10 от загиналите. В издирвателните дейности са включени над 3000 души, информират от военното министерство. Намерени са и документи на журналисти. 

Засега се изключва версията за терористичен атентат. Сред двете вероятни версии са техническа неизправност и грешка на пилота.

Изключват версията за тероризъм при разбилия се руски Ту-154

Изключват версията за тероризъм при разбилия се руски Ту-154

Сред версиите са техническа неизправност и пилотска грешка

"Руският президент Владимир Путин нареди на премиера Дмитрий Медведев да сформира и да оглави държавна комисия, която да разследва катастрофата на самолета Ту-154 в Сочи", се посочва в съобщение на Кремъл.

В съобщението се допълва, че Путин изразява най-дълбоките си съболезнования на семействата и приятелите на жертвите на катастрофата.

Екипажът на самолета не е подал сигнал за SOS. 

Йосиф Кобзон трябвало да лети с ансамбъл "Александров"

Йосиф Кобзон трябвало да лети с ансамбъл "Александров"

"Александров" се смяташе за един от световните символи на съвременна Русия

Медведев обеща страната внимателно да разследва катастрофата. На всички онези, които са засегнати от трагедията, ще бъде оказана необходимата помощ, увери Медведев.

Той също изрази съболезнования към семействата, приятелите и колегите на пътниците на катастрофиралия самолет. "Тази ужасна трагедия взе живота на хора, пълни със сила и планове. Журналисти, войници и музиканти от прочутия хор "Александров" са сред жертвите. Те летяха към Сирия с много добра и мирна мисия. Тази тежка загуба е невъзможно да се приеме....това е непоправима загуба. Милиони хора споделят тази трагедия, заявява Дмитрий Медведев.

Местни медии съобщават, че още 6 кораба ще се включат в издирването на отломки от разбилия се в Черно море край Сочи самолет.

Стана ясно също, че семействата на загиналите ще получат застрахователни компенсации в размер на 92 000 евро.

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до руския си колега по повод разбилия се край Сочи самолет, съобщават от "Дондуков 2".

Той изразява своите и на целия български самолет съболезнования за загиналите. "Навръх светлия празник Коледа, който българите празнуват днес, нашите сърца скърбят заедно с Вас, с близките на загиналите и с целия руски народ", заявява Росен Плевнелиев.

Той подчертава, че болката от загубения човешки живот е споделена и че тя ще направи приятелството между българския и руския народ още по-силно.