Повече от половината пилешко месо, което се продава в супермаркетите с по-евтини цени (дискаунтъри) в Германия, е замърсено с резистентни на антибиотици бактерии. Това е показало изследване на проби от пилешко месо, съобщава "Дойче веле".

Природозащитната и потребителска организация Germanwatch определи резултатите от проучването си като "тревожно високо равнище на резистентност", което показва, че прекомерната употреба на антибиотици в промишленото производство на пилешко месо застрашава човешкото здраве.

Нови разкрития за апокалиптичната заплаха от резистентни на антибиотици супербактерии

Нови разкрития за апокалиптичната заплаха от резистентни на антибиотици супербактерии

Никой на планетата не е защитен - дори най-заможният и изолираният от света

Germanwatch са изследвали 59 проби от пилешко месо от големи супермаркети, които предлагат ниски цени, анализирани в университетска лаборатория, и са установили, че 56% от тях са били заселени от устойчиви на антибиотици микроби. Пробите от месото са дошли от четирите най-големи кланици в Германия.

Отговаряйки на проучването, германското министерство на земеделието посочи, че то "показва използването на твърде много антибиотици в птицевъдната индустрия".

Лекарствата, които се борят с бактериите, станаха по-малко ефективни поради прекомерната употреба в хора и животни, тъй като бактериите се адаптират и развиват. Колкото повече антибиотици се използват, толкова повече бактериите са способни да засилят защитните си сили.

Тревожното е, че проучването е установило, че една трета от пробите от пилешко месо от супермаркетите Lidl, Aldi, Netto, Real и Penny са били заразени с бактерии, устойчиви на т. нар. резервни антибиотици.

Милиони ще умрат, ако светът не отговори на заплахата от супербактерии

Милиони ще умрат, ако светът не отговори на заплахата от супербактерии

Последиците от резистентните към антибиотици бактерии ще са катастрофални, прогнозират учени

Резервните антибиотици са лекарства от четвърто и пето поколение, които се използват като последно средство за борба срещу супербактерии, устойчиви на традиционните антибиотици.

Експертите казват, че бактериите биват убивани, когато пилето е правилно сготвено, но че хората могат да се разболеят или дори да умрат чрез кръстосано замърсяване с необработени в кухнята храни, като например дъска за рязане. Работниците в промишлените птицеферми също могат да бъдат изложени на микроби чрез вдишване.

Изследвания на 12 проби от пилешко месо от дребни фермери също са били направени и само в една е било установено, че има устойчиви на антибиотици микроби. В друг анализ в шест проби от екологични стопанства не са били открити резистентни патогени.

Germanwatch са свързали различните резултати с прекомерната употреба на антибиотици в индустриалните птицеферми.

Положението ще се подобри, само ако правителството забрани на ветеринарните лекари да предписват антибиотици, за да "компенсират последиците от катастрофалните условия на живот и свръхразмножаването в производството на евтино месо", подчертават от Germanwatch.