Най-малко 74 са загиналите при земетресението в Китай, съобщи АП. 26 души все още са в неизвестност.

46 загинали след земетресението в китайската провинция Съчуан

46 загинали след земетресението в китайската провинция Съчуан

16 души са изчезнали, а над 50 са ранени

До напрежение сред населението се е стигнало заради наложените по-рано от властите  мерки за блокиране заради Covid-19, тъй като те пречат на жителите в засегнатите от бедствието райони да напуснат сградите.

Припомняме, че земетресението с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер, което удари малко след обяд в провинция Съчуан в понеделник, причини големи щети на домове в тибетски автономен регион и разтърси сгради в столицата на провинцията Чънду, чиито 21 милиона граждани също са под строга блокада.

Снимка 586618

Източник: EPA/БГНЕС

Епицентърът бе на 40 километра югоизточно от град Кандин и на 79 километра запад-северозападно от град Яан с население от над 600 хиляди души, като и на 180 километра югозападно от столицата на провинцията - град Чънду. Дълбочината на труса по първоначални оценки е около 10 километра.

Минути по-късно последва второ земетресение в същия район с магнитуд 4,2.

Трусът е бил усетен в Централен Китай.

Китай удължи COVID блокадата в 21-милионния град

Китай удължи COVID блокадата в 21-милионния град

Поне още три дни ще действат мерките

Общо 65 милиона китайци в 33 града, включително седем столици на провинции, в момента са под различни нива на блокиране.

Пекин също така ограничава вътрешните пътувания за празниците през септември и октомври.

Земетресенията са чести в югозападната провинция Съчуан, особено в нейните планини на запад, тектонично активна зона по протежение на източната граница на Цинхайско-тибетското плато.