Самолетът "Чесна" е имал разрешение да кацне на летището в Скопие като алтернативно летище съгласно одобрения план на полета, потвърди за агенция МИА службата за контрол на полетите М-НАВ, съобщи "Нова телевизия".

М-НАВ категорично отхвърли твърдения в някои медии, че на самолета не било разрешено да кацне в Скопие заради посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Екипите в Македония са открили четири тела в разбилия се самолет
Обновена

Екипите в Македония са открили четири тела в разбилия се самолет

Предстои да бъде потвърдена самоличността на жертвите

Службата призова в интерес на разследването и от почит към загиналите да бъдат прекратени по-нататъшни дезинформации.

М-НАВ вчера информира, че заради лошото време пилотът на самолета е поискал да кацне в Скопие, което му било разрешено, но скоро след това той решил да продължи за София.

Министерството на вътрешните работи на Северна Македония разпространи кадри от мястото на самолетната катастрофа край Скопие, при която загинаха български бизнесмен, съпругата му и двете им дъщери.

Самолет с четирима българи се разби в Северна Македония
Обновена

Самолет с четирима българи се разби в Северна Македония

Самолетът е изпълнявал полет от Охрид до София

На видеото се виждат останките от малката машина "Чесна", която се разби в планински район при полет от Охрид към София във вторник.

Македонски медии пък разпространиха аудиозапис, на който се чува разговорът между авиодиспечерите и пилота на малкия самолет с българско семейство. От записа става ясно, че управлявалият машината 49-годишен мъж се опитвал да обясни, че са попаднали на място с много лоши метеорологични условия. Преди пилотът да успее да завърши изречението си, връзката се разпада.

Министерството на вътрешните работи на Северна Македония изразява съболезнования на близките на жертвите и на гражданите на България.

Телата на загиналите бяха открити и транспортирани в "Съдебна медицина" в северномакедонската столица за освидетелстване, уточнява "Нова телевизия".

Самолетът се разбил в труднодостъпна местност в Македония
Обновена

Самолетът се разбил в труднодостъпна местност в Македония

Македонските власти са отказали помощ от България

"Водещата хипотеза е лошото време", обясни посланикът на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов.

49-годишният мъж, който пилотира самолета е бизнесмен. Занимава се със сметопочистване и разделно събиране на отпадъци. Съпругата му е адвокат. Дъщерите им са на 14 и 18 години.

У нас летят 35 самолета "Чесна"

У нас летят 35 самолета "Чесна"

276 пилоти води на отчет ГВА

Пилотът на самолета е бил достатъчно опитен и е държал изключително много на сигурността и е отказвал полети при най-малки проблеми с времето. Машината е била оборудвана над стандарта за този модел "Чесна P 210 N". Била е с херметизирана кабина, което й е давало възможност да лети на по-голяма височина.

Все още не е ясно дали българските власти ще се включат в разследването, каквато заявка имаше няколко часа след инцидента. Българските власти са в постоянен контакт с македонските си колеги. Премиерите Борисов и Заев са провели разговори по случая. В телефонен разговор с Бойко Борисов Зоран Заев изрази съболезнования за трагедията.

Днес българският консул е присъствал на приемането на телата на загиналите в "Съдебна медицина" в Скопие. Очаква се идентифицирането да отнеме повече време.

На мястото на инцидента не са открити документи, които вероятно са изгорели.

Във връзка с катастрофата, станала вчера във въздушното пространство на Северна Македония, посолството на България в Скопие е създало кризисен щаб.

Останките от разбилия се самолет, летял по маршрут Охрид-София, са били локализирани вчера в 19.00 часа местно време на 4-5 км от връх Солунска глава в планината Якубица. Днес преди обяд спасителни екипи на властите в Северна Македония са успели да стигнат до мястото на инцидента. По неофициални данни самолетът е паднал от височина 4200 метра и се е разбил на надморска височина 2200 метра.

По информация от Ръководството на въздушното движение в Република Северна Македония самолетът е попаднал в силна турбуленция и пилотът е изгубил контрол над полета.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов на брифинг в Министерския съвет уточни, че на мястото на инцидента са били открити четири тела. Потвърдена е била информация, че няма оцелели.

"В постоянна връзка и координация сме с колегите от Северна Македония", каза Младен Маринов.

Държавата има възможност да окаже съдействие за прибиране на тленните останки на загиналото семейство, каза по-късно министърът преди изслушването му в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред във връзка със самолетната катастрофа.

Борисов готов да прати хеликоптер в Македония

Борисов готов да прати хеликоптер в Македония

За спасителната операция за разбилия се български самолет

Властите у нас проверяват имал ли е нужната квалификация пилотът на разбилия се самолет и изрядна ли е била машината.

Повече информация за самолета се очаква да дойде от Германия, където той е бил регистриран.