При вълната от торнада, която помете шест щата в САЩ, са загинали най-малко 74 души в щата Кентъки, съобщиха властите, докато онези, които имаха късмет да оцелеят невредими, отвориха вратите си за жертви, чиито домове бяха разрушени, а стотици, внезапно превърнали се в бездомни, намериха убежище в приюти, информира "Ройтерс". 

Броят на загиналите вероятно ще нарасне, тъй като 109 души остават в неизвестност, уточни губернаторът на Кентъки Анди Бешеър.

Но не се очаква още загинали да идват от разрушена фабрика за свещи, след като говорител на компанията каза по-късно, че само осем души са загинали. По едно време имаше опасения, че десетки са погребани там под развалините.

Бедствено положение от федерално значение в Кентъки след унищожителните торнада

Бедствено положение от федерално значение в Кентъки след унищожителните торнада

Има надежда, че загиналите са по-малко от първоначално обявените

Около 28 000 къщи и предприятия в Кентъки все още нямаха ток, а 1000 домове бяха повредени или разрушени, допълниха властите, след като торнадата изненадаха хората, като удариха необичайно късно през годината по време на студено време в петък.

Загиналите, включително най-малко шест деца, са на възраст от 5 месеца до 86 години.

"Преминавате от скръб към шок, за да бъдете решителни за период от 10 минути и след това се връщате назад", отбеляза Бешеър, задавяйки се на моменти.

На фона на буря от емоции се оказа трудно за властите да определят точния брой на загиналите. Купища отломки, прекъсвания на мобилните услуги и броят на хората, приютили се при приятели и роднини, усложниха усилията за идентифициране на загиналите.

Десетки загинали от торнадо в Кентъки, САЩ

Десетки загинали от торнадо в Кентъки, САЩ

Броят на загиналите може да нарасне до 100

Окончателният брой на загиналите от фабриката за свещи в Мейфийлд ще остане осем, тъй като останалите 102 работници, които са били дежурни, когато торнадото удари, са живи и са били отчетени, процес, който отне три дни предвид хаоса, донесен от бедствието, заяви говорителят на компанията Боб Фъргюсън.

"Огромно облекчение", коментира Фъргюсън пред Ройтерс и добави: "А сега има истинска спешност да се помогне на онези, които загубиха своите близки."

Въпреки че Кентъки понесе тежестта на торнадата, включително вилняха на 365 км терен, шестима души загинаха в склад на Amazon.com в щата Илинойс, четирима загинаха в щата Тенеси и двама в щата Мисури, докато старчески дом беше ударен в щата Арканзас, причинявайки един от двата смъртни случая в този щат.

Службата за безопасност на работното място на САЩ разследва обстоятелствата около срутването на съоръжението на Amazon, а компанията увери, че ще сътрудничи.

В целия щат Кентъки съседи и доброволци работеха, за да настанят, изхранват и предлагат всякаква друга помощ на онези, чиито домове са повредени, разрушени или лишени от електричество.

В съседния град Уинго около 90 души, от бебета до възрастни хора, спят на зелени креватчета, които изпълват подобна на склад стая с ниски тавани и голям изправен кръст в читалище, свързано с презвитерианска църква.