Летището на испанския остров Ла Палма беше отворено в неделния ден но полетите не бяха възобновени, тъй като намиращият се на острова вулкан Кумбре Виеха продължава да изхвърля пепел и лава - вече седмица, след като изригна, съобщи VoA.

Дрон на агенция Reuters засне река от лава, стичаща се по склона на кратера и преминаваща край домове. Виждат се и участъци земя и сгради, покрити с черна маса от по-бавно движеща се, вече изстинала лава.

Шефът на комисията по ликвидиране на последиците от изригването на вулкана - Мигел Анхел Моркуенде, заяви, че хората, които са били евакуирани от градовете Таканде де Ариба, Таканде де Абахо и Тахуя вече могат да се върнат по домовете си.

Още в деня на изригването на Кумбре Виеха - 19 септември, испанската агенция за контрол на въздушния трафик (AENA) обяви, че авиокомпаниите са помолени да се въздържат от полети над Канарските острови, част от които е остров Ла Палма.

Хиляди хора бяха евакуирани. Единствено бързата евакуация е помогнала да се избегнат човешки жертви, въпреки че щетите по домовете, инфраструктурата и земеделските земи са значителни.

Вулканът на Канарите продължава да изхвърля лава, 400 са унищожените сгради

Вулканът на Канарите продължава да изхвърля лава, 400 са унищожените сгради

Два потока лава високи 10 м в предната си част разрушават къщи, земеделска земя и инфраструктура