Европейската служба за въздушен транспорт Евроконтрол обяви нови ограничения за полетите на Стария континент заради вулканичната пепел от Ейяфятлайокутл.

Облакът се носи към територията на южна Франция, Швейцария и Италия. По данни на метеоролозите днес следобед вулканичната пепел ще достигне въздушното пространство над Германия, Чехия и Австрия.

Облакът, който се намира на 6000 м височина над морето, затвори повечето летища в северна Италия включително тези в Милано, Пиза, Бергамо, Болния и Торино. Мярката засяга по-специално две от летищата в Милано - Малпенса и Линате, които анулираха тази сутрин съответно 137 и 161 полета. Отменени са и десетина полета в северна посока от римското летище Фиумичино.

Вулканичната пепел е засегнала и полетите в Португалия, Франция и Испания.

Всички полети от и за португалския град Порту са анулирани до 12 ч. по Гринуич днес. Много полети са отмени и на летището в Лисабон.

Двайсетина полета анулира днес летището на град Ница в Югоизточна Франция - три дни преди в съседния Кан да започне поредното издание на прочутия кинофестивал.

Припомняме, в четвъртък исландският вулкан Ейяфятлайокутл отново започна да изхвърля пепел след няколко дни затишие.