Кметът на Москва Сергей Собянин разпореди затварянето на всички несъществени услуги в руската столица между 28 октомври и 7 ноември, за да се ограничи разпространението на COVID-19 заразата, след като жертвите на вируса нараснаха, информира "Франс прес".

"През този период работата на всички (тези) организации на територията на град Москва трябва да спре", обяви Собянин в изявление, след като Русия съобщи за рекордните 1 036 починали през изминалото денонощие, с което официалния брой на починалите в страната от началото на епидемията достигна 227 389 души.

Вчера президентът Владимир Путин обяви едноседмичен национален платен отпуск, започващ от 30 октомври, за ограничаване на заразата.

Пореден ден със счупени рекорди за заразени и починали от COVID-19  в Русия

Пореден ден със счупени рекорди за заразени и починали от COVID-19 в Русия

От няколко дни в Русия умират над 1000 души за 24 часа

Собянин каза, че всички несъществени търговски обекти и местата за спорт и забавление трябва да бъдат затворени. Магазините, продаващи храни, лекарства и други основни продукти, ще останат отворени.

Ресторанти и кафенета ще могат да продават храна за вкъщи.

Масовите събития ще бъдат забранени, а училищата ще бъдат затворени, като почивните дни съвпадат с национални училищни празници.

Кметът каза, че мерките са необходими, тъй като "ситуацията в Москва продължава да се развива според най-лошия сценарий".

По-рано тази седмица Собянин каза на неваксинираните лица над 60 години в Москва да работят от вкъщи и удължи задължителните ваксинации за работниците в услугите от следващия понеделник.

Москва забрани на неваксинираните над 60 г. да напускат домовете си

Москва забрани на неваксинираните над 60 г. да напускат домовете си

Новите ограничения влизат в сила от 25 октомври

Русия е най-засегнатата от пандемията страна в Европа и изпитва затруднения да сдържа смъртоносна вълна на фона на ниските нива на ваксинация.

Само 35 процента от населението е напълно ваксинирано, въпреки че местната ваксина "Спутник V" е широко достъпна и множеството молби от Кремъл.

Въпреки че се използва в десетки страни, "Спутник V" не е одобрена от Европейския съюз или от Световната здравна организация.

Съветникът на министъра на здравеопазването на Русия Алексей Кузнецов каза пред местните медии, че датата за проверка от регулатора на лекарствата на ЕС - Европейската агенция по лекарствата - "все още се обсъжда".

Новата мутация на делта варианта - AY.4.2, засечена и в Русия

Новата мутация на делта варианта - AY.4.2, засечена и в Русия

Тя вече се разпространява в Израел и Великобритания

"Ние подготвяме посещение (на ЕМА) тази година", уточни той, цитиран от държавната информационна агенция ТАСС.

Русия също така регистрира 36 339 новозаразени през последните 24 часа, което е нов рекорд от началото на епидемията в страната.

Путин каза вчера, че тежестта на епидемията е свързана с нивата на ваксиниране в страната, които са "за съжаление" ниски.

Но данните, публикувани от статистическата агенция "Росстат" през октомври, дават далеч по-мрачна картина, показвайки, че над 400 000 души са починали в страната от коронавирус.