Около 1 000 лв. ще бъде средната месечна брутна работна заплата на служителите в ТЕЦ Варна през 2008 г.

Това е договорено през декември миналата година между ръководството на топлоцентралата и представители на синдикатите. Тогава е подписан и нов Колективен трудов договор, който влиза в сила от 1 януари 2008 г.

Част от структурата на новата месечна заплата на служителите на ТЕЦ Варна ще бъде променлива и ще зависи от постигнатите икономически резултати през 2008 г.

Тази промяна е част от усилията на ръководството на електроцентралата да въведе европейски стандарти при определяне на възнагражденията и да стимулира служителите, посочват от централата.

Освен по-големи възнаграждения, от тази година 780-те служители на ТЕЦ Варна ще получават и допълнителни средства за храна и безплатен транспорт от и до работното място.

Работодателят предлага средствата, определени за социално, битово и културно обслужване, да бъдат разпределени между работниците и служителите на електроцентралата по равно под формата на лични сметки.

Служителите на ТЕЦ Варна ще могат да избират сами между няколко варианта как да се изразходват средствата в тези сметки - например за допълнително здравно и пенсионно осигуряване, почивки и други. Това предложение предстои да бъде обсъдено и одобрено от Събранието на пълномощниците в ТЕЦ Варна.