Над половин милион пътници са преминали през летище София през март. Точният им брой е 515 857, което е с 52% повече спрямо миналия март, съобщават от аеропорта.

С 53% са се увеличили пътуващите по международни редовни линии. А тези по вътрешни са с 60% повече.

От летището отбелязват, че ръстът при вътрешните полети се дължи както на активното предлагане промоционални билети от България Ер, така и на стартирането през последната седмица на март на ежедневните полети до Варна на авиокомпания Wizz Air.

С 46% повече са избралите да пътуват с чартърни полети спрямо миналата година. Това се дължи на удължената програма на зимните туристически полети заради продължителните благоприятни условия за ски туризъм по българските курорти.

4663 самолета са излетели и кацнали на летище София през миналия месец. Отчита се ръст с 26% спрямо същия месец на предходната година. От аеропорта отбелязват, че ръстът се дължи главно на полетите по международни редовни линии, които са с 30% повече.

Статистиката на летището за март месец показва, че са обработени общо 1743 тона товарни и пощенски пратки. Те са с 11% по-малко от предходната година. Намалението е заради спад в превозите на товарните самолети. В същото време каргото, превозвано с пътнически самолети се е увеличило със 7%.

От летище София съобщават още, че лятното им разписание предлага удобни полети с 25 авиокомпании до 68 летища в Европа и Близкия Изток. Пътниците могат да избират между повече от един превозвач по 20 от линиите.

От аеропорта подчертават, че 40% от всички маршрути са обслужвани ежедневно, като сред тях има и такива с повече от един полет дневно. Това се прави с цел удобство на пътниците.

Нова редовна линия до италианския град Катания и остров Сицилия е стартирала от първия ден на лятното разписание. Редовни полети до словашката столица Братислава ще бъдат открити в края на юни.

С нискотарифни превозвачи ще може да се лети и до две от най-предпочитаните дестинации от летище София - Амстердам и Франкфурт. Пътниците ще могат да се възползват от тези полети от май месец.