От Агенцията по вписвания отричат да има изтичане на данни от Търговския регистър и от Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, които са в Агенция по вписванията.

Повод за отричането за теч на данни е постъпил сигнал, че в Google се откриват индексирани лични данни от сайта на Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. 

"Всеки има право на свободен и безплатен достъп до базата данни, съставляваща регистрите. Агенцията по вписванията осигурява регистриран достъп до делото на търговеца или на юридическото лице с нестопанска цел. За преглед на информацията съдържаща се в сканираните документи, потребителите трябва да се идентифицират посредством електронен подпис, а в случай че не разполагат с такъв, чрез цифров сертификат, издаден от агенцията", се казва в съобщение от Агенцията по вписвания. 

НАП съветва какво да правим - без паника

НАП съветва какво да правим - без паника

Можем да сменим паролата на електронната си поща и ПИК кода от НАП

Обяснението от Агенцията е, че документите, които подлежат на обявяване потребителите не са задължени да заличават личните си данни. Това са Годишни финансови отчети, Покани, Учредителен акт, дружествен договор и др. За да бъдат прегледани, не е необходимо потребителите да се идентифицират с КЕП или сертификат, издаден от агенцията. Достъпът до тях е напълно свободен.

От Агенцията са проверили информацията за теч на данни от Търговския регистър. Те призовават притеснените носители на лични данни да съобразят, че преди 01 януари 2013 г. достъпът до всички документи, съобразно действащото тогава законодателство, е бил изцяло публичен, свободен и неограничен. Не се изисква идентификация със сертификат за преглед на сканираните документи

Обвиниха и собственика на фирмата, свързвана с хакерската атака срещу НАП

Обвиниха и собственика на фирмата, свързвана с хакерската атака срещу НАП

С обвинения се сдобиха и Кристиян и работодателят му

За другата част от документите, които са в справката по посочения метод (Годишни финансови отчети, Покани, Учредителен акт, дружествен договор и др.), се обявяват и са публични и респективно са свободно достъпни без идентификация, припомнят от Агенцията по вписвания.

Дори и при търсенето по име в Google интернет търсачката на конкретен потребител, документ може да се отвори от страницата на Търговския регистър само с КЕП или със сертификат за регистриран достъп. Персоналните записи в интернет търсачката на всеки отделен потребител пазят история за предходно отворени документи с КЕП или сертификат, уточняват от Агенцията по вписванията.

Всъщност, ТРРЮЛНЦ поддържа верификация и пази следа, че към момента на достъпването на съответен документ, актуално и валидно са въведени КЕП или сертификат, следователно ако нещо съществува в интернет пространството, то е исторически добито по установения ред, уточняват от Агенцията.

Те уверяват, че всички заинтересовани могат да установяват интересуващите ги данни и обстоятелства, за статута на субектите, която възможност е използвана и в подадения сигнал. 

Агенция по вписванията въвежда по-строг контрол сред служителите си

Агенция по вписванията въвежда по-строг контрол сред служителите си

Със заповед Агенцията цели уеднаквяване на практиката в ТРРЮЛНЦ

Припомняме, Търговският регистър се срина на10 август 2018 г. Агенцията по вписванията обявиха, че причините са технически, а регистърът трябваше да бъде пуснат още на същия ден. Това обаче не се случи.

На 16 август бившият вече директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова заяви че няма засега намерение да подава оставка, а като определение за кризата каза: "Случват се такива неща."

На следващия ден - 17 август, се състоя среща между премиера Бойко Борисов и министъра на правосъдието Цецка Цачева. Срещата не бе оповестена предварително.

Премиерът Бойко Борисов изказа недоволството си от ръководството на Агенцията по вписванията заради срива. Борисов обаче заяви, че смяна на ръководството и уволнения няма да има, докато кризата не се овладее.

Въпреки това Даскалова подаде оставка още същия ден - 17 август.

Прокуратурата, ДАНС и МВР са сезирани по случая.

На 17 август беше възстановено и подаването на данни от Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров обмен (RegiX), поддържана от Държавната агенция "Електронно управление".

Регистърът започна да функционира напълно чак на 27 август.

При срива на Търговския регистър от агенцията посочиха като причина за срива дефектирането на 4 дискови пространства от базата данни на Търговския регистър.