400 млн. лв. влизат в икономиката на държавата и разкриват потенциал за нови 6000 работни места, това е прогнозата за 2017 г. на Българска агенция за инвестиции (БАИ).

Тя е направена на базата на подадените 20 заявления за сертифициране в агенцията.

Интересът на инвеститорите отново е насочен към седемте приоритетни сектора - компютърна и комуникационна техника, електрически съоръжения, машини и оборудване, текстил и облекло, химични продукти, изделия от каучук, пластмаси и други неметални минерални суровини и хранителни продукти.

Според Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ, много бързо трябва да се създадат условия за обучение на квалифицирана работна ръка, която инвеститорите търсят.

"Хората са тези, които могат да направят един бизнес, една система или една държава по-устойчива, по-сигурна и по-привлекателна", каза Янев.

Очакванията на потенциалните инвеститори е да има висококвалифицирани работници, което е едно от предизвикателствата пред България.

Няма наука - няма България, обявиха протестиращи учени и поискаха повече пари
Обновена

Няма наука - няма България, обявиха протестиращи учени и поискаха повече пари

Настояват за 98 млн. лв. държавна субсидия за БАН

От началото на годината досега агенцията е сертифицирала 4 нови проекта на обща стойност 130 млн. лв. и те имат потенциал да разкрият 3330 нови работни места.

През 2016 г. по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са сертифицирани 24 проекта на обща стойност над 385 млн. лв. и те имат потенциал да разкрият над 4700 нови работни места.

Без реформи българската науката няма европейско бъдеще, намекна Брюксел

Без реформи българската науката няма европейско бъдеще, намекна Брюксел

Никой не диктува, заяви Тодор Танев без да е против европейски контрол

"Сред фирмите, чиито проекти сме сертифицирали, са "Интегрейтид Микроелектроникс България" ЕООД, "Кока Кола" , "Луфтханза Техник" и други", посочват от агенцията.

БАИ е институцията, която освобождава от корпоративен данък предприятия, които инвестират в райони с безработица. За 2016 г. са освободени 19 проекта от корпоративен данък и ще бъдат реинвестират 83,5 млн. лева в тези райони.

Актуализират списъка със защитените специалности и направления

Актуализират списъка със защитените специалности и направления

Служебният министър Николай Денков пое ангажимент