Ако се повиши минималната работна заплата - МРЗ, това ще влоши икономическите показатели на страната, коментира пред БТВ Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България - АИКБ, във връзка с искането на част от бизнеса за замразяването й през 2021 г.

МРЗ е макроикономически показател, трябва да се оцени въздействието върху икономиката и влияе върху нивото на заетост и темпа на икономическо развитие, обясни той.

По думите му, "от началото на тази година производителността на труда намалява с 4,9%, а БВП на един зает намалява с 5,6%. Имаме и забавяне на ръста на средната работна заплата. Всички тези икономически показатели оформят нашето становище, че увеличаването на минималната работна заплата ще бъде непремерено и ще постави под риска заетостта и бързото възстановяване, което целим".

Няма нито един анализ за влиянието на минималната заплата върху безработицата, коментира икономистът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. "Дори напротив - с увеличаването й се увеличава и заетостта".

Тя добави, че "на 4 септември НСИ публикува данни за производителността на труда през второто тримесечие на тази година, които сочат, че тя се увеличава. БВП на един зает за отработен час към момента е 20 лв., а за първото тримесечие е бил 18 лв. Това въобще не е аргумент за замразяването на минималната работна заплата".

"И към момента МРЗ се различава драстично от производителността на труда, от необходимите средства за живот на един работник. В този смисъл този плавен график за увеличаването й беше минималното, което трябваше да се направи, така че да започнем да настигаме минималните заплати в ЕС. Не можем да си позволим за пореден път да я замразим", обясни Григорова.

"75% от заплатите в страната са до 1000 лв. бруто. Тоест огромна час от тях са на нивото на минималната работна заплата. Ако я замразим, замразяваме заплатите въобще". КТ "Подкрепа" ще се бори за запазване на графика за увеличение на МРЗ.

Според Иванов, "ако искаме да станем първенци по минимална работна заплата, може да я направим 2600 евро, каквато е в Люксембург. Какво обаче ще се получи тогава - заетостта ще спадне с 80%, ще имаме сива икономика в трудовите отношения и спад на БВП със 70%".

За работодателите замразяването на МРЗ е икономическата логика при криза

За работодателите замразяването на МРЗ е икономическата логика при криза

Така щяло да се помогне на 100 000 души на пазара на труда