Американската компания „Уестингхаус" проявява интерес към дейностите по продължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй", както и към доставката на свежо ядрено гориво.

Това стана ясно по време на срещата в Мадрид на министъра на икономиката Трайков с изпълнителен директор и вицепрезидент за Южна Европа на „Уестингхаус" Хосе Гутиерес.

Двамата разговаряха за развитието на ядрената енергетика и за ядрената програма на България в контекста на енергийния баланс на Балканите.

Трайчо Трайков е в делегацията, придружаваща премиера Борисов по време на визитата му в Испания.

От срещите на Трайков стана ясно още, че Испанският консорциум SHP-Advisers проявява интерес към покупката на части от  бившия комбинат „Кремиковци".

Българският министър се срещна в Мадрид с Хакобо Сарториус, президент на консорциума.

Фирмите от консорциума имат готовност да участват пред Европейската комисия с проект за 20 млн. евро за рекултивация на терена на комбината, съобщи още министър Трайков.

Припомняме, че досега се провалиха три търга за продажба на „Кремиковци". Първият търг се проведе на 13 септември 2010 година, но на него не се яви нито един кандидат. Началната цена за производствените активи на завода тогава беше 565 517 510  лева.

След търга синдикът на металургичния гигант Цветан Банков съобщи, че предстои нова оценка на активите, след което на нов търг ще бъдат предложени всички производствени мощности на "Кремиковци". По думите му основната причина за провала на търга, е била твърде високата обявена цена.

Потенциален купувач не се появи и на вторият търг на 5 ноември, независимо че цената на завода падна с 20% от сумата при първото предлагане на производствените мощности на 13 септември.

На 7 февруари се провали и следващият трети търг за продажбата на обособена част от металургичния комбинат. Причината за това бе псевдокупувач, чиято оферта бе отхвърлена заради неизрядни документи. Става дума за шуменската фирма "Виктори комерс".

Минути преди да изтече крайният срок за представянето на офертите управителят на фирмата Георги Манчев внесе предложение с цена от 396 милиона лева, което е с един милион над първоначално обявената сума за обособената част, която се продава.

Кандидатът обаче не можа да представи документ за внесен банков превод на минималната изисквана сума за гаранция. Той показа електронна разпечатка на платежно нареждане от "Росбанк" към Българската банка за развитие, което обаче не беше потвърдено. Затова Манчев обяви, че се отказва от участието си в търга и обясни ситуацията с грешка.