България е силно засегната от световната икономическа криза, показва извънредно проучване на Германо-Българска индустриално-търговска камара.

67% от запитаните описват последствията от кризата като негативни за страната, а други 23% дори като силно негативни.

Въпреки това участниците в анкетата смятат, че собствената им компания е по-слабо засегната в сравнение с цялостната икономика на страната.

Макар че 63% от анкетираните очакват негативни последици върху продажбите си, други 29% смятат, че бизнесът върви, както обикновено.

Близо 8% от запитаните забелязват дори положителен ефект върху тукашната им дейност, например под формата на преместване дейността на компании от по-скъпи райони на света към България.

За следващата година очакванията се разделят - 27% от фирмите очакват по-висок оборот от 2008 г., близо една трета очакват стагнация, а 39% се опасяват от рязък спад в оборота.

Над 80% от фирмите ще реагират на кризата намалявайки разходите, 14 % са принудени да съкратят работни места.

Повече от половината от запитаните ще ограничат размера на планираните инвестиции, а всяка осма фирма се е отказала напълно от инвестиционните си намерения.

Кризата се отразява на отношенията с най-големия търговски партньор Германия.

63% от анкетираните се опасяват от спад в износа за Германия, почти половината от фирмите очакват намаляване на вноса. Седем от десет от участниците в проучването смятат, че притокът на инвестиции от Германия ще намалее.

През изминалите седмици драстично се влошиха и условията за финансиране.

Три четвърти от фирмите се оплакват, че сега получават кредит по-трудно или при по-високи лихви. Фирмите очакват от държавата да предприеме преди всичко следните две мерки: намаляване на данъците, за да се стимулира конюнктурата и държавни гаранции за банките.

Германо-Българска индустриално-търговска камара е официалната външнотърговска камара на Германия в България. Тя е двустранна и наброява близо 430 фирми от двете страни. В запитването участваха 76 фирми, от които една трета са от сферата на услугите, 18% се занимават с търговия на едро, 20% имат производствена дейност и 12% са строителни фирми.