БДЖ инвестира в "Пътнически превози", ще да бъдат закупени нови мотрисни влакове на два етапа, първият етап - 41 нови мотрисни влака и на втория етап - 44, коментира пред БНТ Владимир Владимиров, изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ".

"Ние сме се фокусирали в момента на поръчката за тези 41 мотрисни влака и за осигуряването на необходимото финансиране, за да се случи този проект", обясни Владимиров.

БДЖ спасени от силата, която управлява държавата

БДЖ спасени от силата, която управлява държавата

Атакували БДЖ заради вътрешна свада между частни дружества

До месец, месец и нещо ще стартира процедурата, очаква се в края на мандата на това правителство да има нови мотрисни влакове по линиите на България, смята Владимиров.

"Следващото правителство трябва да започне да мисли за втория етап - тези 44 мотрисни влака, за да може с общия състав от 85 мотрисни влака с по-добрите скорости железницата да придобие един средно европейски вид. А бих казал и малко по-добър от средно европейския", обясни директорът на БДЖ.

Нагласени ли са обществените поръчки в БДЖ?

Нагласени ли са обществените поръчки в БДЖ?

БДЖ поставя краен срок за техническите преглед на локомотивите от осем работни часа

Владимиров коментира и последният инцидент с пожар във влака София-Бургас, допълни, че се работи се по всички хипотези. "Ние също имаме назначена проверка, тоест осъществяват се две проверки - една от Министерството на транспорта и една вътрешна проверка от службите за безопасност на БДЖ"

Вагоните са ремонтирани преди 3 години, преминали са през голям заводски ремонт, а на 6 месеца минават на техническа експертиза за електрическата инсталация, допълнително "малък преглед" се прави всеки ден, добави Владимиров.

БДЖ ни успокоява: Влаковете са стари, но изправни

БДЖ ни успокоява: Влаковете са стари, но изправни

Ако не бил изправен, влакът нямало да бъде допуснат да превозва пътници

"Това са вагони, които са практически ремонтирани и те отговарят на абсолютно всички изисквания, свързани с безопасността и условията за движение по релсите на България", коментира още Владимиров.