Eлектрически автобус ще превозва пътниците между двата терминала на столичното летище, съобщиха от аерогара София. Новият автобус замени дизеловия транспорт и остава безплатен за пътуващите.

Освен, че e екологичен (не отделя въглероден диоксид), използването му ще доведе до значително намаляване на разходите за поддръжка, очакват от аеродрума.

Рестартират процедурата за концесия на летище „София”

Рестартират процедурата за концесия на летище „София”

Горанов обяви, че стратегията остава непроменена

Електрическият автобус е за 65 пътници, от които 26 седящи. Има 3 сгъваеми седалки и обособено място за закрепване на инвалидни колички. Разполага със спускаща се рампа, подходяща за възрастните и трудно подвижните пътници.

Летище София е първото българско летище, което използва електробус за превоз на пътниците си. То е и единственото в България, сертифицирано по програмата за намаляване на въглеродните емисии Airport Carbon Accreditation на международната организация на летищата ACI EUROPE, съобщават от аеродрума.

Летище София на първо място по развитие в Европа

Летище София на първо място по развитие в Европа

Увеличението на трафика е с 22%

От април 2016 г. столичното летище е със сертификат за ниво "Mapping" ("Картографиране"), което показва количеството на въглеродните емисии от дейността му. В ход е и процедурата по достигане на следващото ниво "Reduction" ("Намаляване"), което е доказателство за трайната ангажираност на летище София в опазването на околната среда, водещо и до намаляване на финансовите разходи.