С колко ще се вдигне пенсионната осигуровка окончателно ще стане ясно утре, когато са готови разчетите на министерство на финансите.

Този извод може да бъде направен от днешните неформални разговори между бизнес, синдикати и държава.

Засега има консенсус между всички страни осигуровката да скочи с два процента.

Мисля, че по основните неща сме се разбрали, заяви след срещата социалният министър Тотю Младенов. Той се надява преговорите да завършат с успех за всички страни.

По думите му всички преговарящи са съгласни, че от догодина леко трябва да се увеличи пенсионната осигуровка, за да се стабилизира пенсионната система.

Във вторник в 16 часа работодатели, синдикати и бизнес отново ще се срещнат, за да обсъдят разчетите на финансовото ведомство, обясни от своя страна и финансовият министър Симеон Дянков. Сега въпросът е да излязат сметките, изтъкна Дянков.

2% ръст на пенсионната вноска, но при определи условия - това е позицията на работодателите.

Председателят на БСК Божидар Данев обясни, че бизнесът настоява за равно разпределение на тежестта, а също и военните, МВР и съдебна система - чиито вноски ги плаща държавата, също да поемат тежестта от реформата.

Най-доволни от преговорите са от КТ Подкрепа, докато от КНСБ остават в стачна готовност, ако скоро време няма решение.

Ако окончателно решение в следващите дни не бъде постигнато, от КНСБ са готови да преосмислят участието си в преговорите.

Преди преговорите - на влизане за тях, финансовият министър Симеон Дянков не пожела да отговаря на въпроси на журналисти.
На въпроса на News.bg готов ли е вече с разчетите, финансист номер едно отговори: „ За разчетите до утре има срок."

В зависимост от днешните разговори работодателите ще преценят следващите си действия, стана ясно от думите на председателя БСК Божидар Данев.

Припомняме, когато премиерът обяви, че вноската се вдига с 3 процента бизнесът изрази категоричното си несъгласие и дори обяви, че временно се оттегля от участие в тристранката.

След това обаче стана ясно, че Борисов е размислил и увеличението няма да е с три процента, а между 1 и 2.

Всички работодатели сме доказали, че търсим един добър компромис и добър баланс на интереси, посочи Данев.

Има консултации, има сондажи, лаконичен в коментара си бе и Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. По думите му бизнесът не се е върнал в преговорите и работодателите не са готови на отстъпки.

Според Пламен Димитров от КНСБ добре е, че работодателите участват в разговорите. Убеден съм, че само заедно ще намерим едно балансирано решение, посочи той.
Дано да се разберем, бе лаконичен шефът на КТ Подкрепа Константин Тренчев.
Според него постигнат е напредък в спорния въпрос за годините за пенсиониране и за стажа и за равномерното му повишава.

Ще се разберем и то ще е за по-добро.

Това заяви шефът на НОИ Христина Митрова, която дойде в социалното министерство за преговори между държавата, работодатели и синдикати.

На срещата пристигна и финансовият министър Симеон Дянков, председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, председателят  на КТ Подкрепа Константин Тренчев, вицепрезидентът на КНСБ Камен Димитров.
Синдикати и работодатели трябва да се разберат, заяви още Митрева, която категорично се обяви за увеличаване на пенсионната вноска. Винаги съм била за това, допълни шефката на НОИ.

Трябва да има пенсии за вас, за младите хора, посочи още тя на събралите се журналисти.