Спорът между туристическата компания "Алма Тур" и авиопревозвача "България Ер" е търговски спор между две компании, а държавата не може да поема дългове на търговски компании.

Това коментираха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по повод руските туристи, които втори ден не могат да отпътуват от Бургас.
Държавата обаче ще направи опит хората да не страдат от ситуацията, заявиха от МИЕТ.

Последно:
Премиерът е разпоредил правителственият самолет да се включи в извозването на руските туристи. Боингът, който разполага с 92 места на борда ще лети най-вероятно до Москва

Туристите са настанени в хотели, собственост на Българската асоциация на туристическите агенции.

Три министерства работят по решаване на проблема и се обмисля как туристите да бъдат превозени.

В морския град по спешност е пристигнал министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов е на път за Бургас, от сутринта там е и експерт на МИЕТ. Министерството на външните работи също е ангажирано със случая във връзка с изтичащите визи за някои от блокираните туристи.

В късния следобед стана ясно, че все още няма споразумение между двете фирми за уреждане на финансовите им взаимоотношения.

До този момент е постигната договорка единствено за превозването на 180 руски граждани до Москва. Полетът на „България еър" е за сметка на руски туроператор и ще се осъществи в 15.00 ч.

По думите на министър Московски, ако двете страни не постигнат сближаване на позициите в процеса на разговорите днес, държавата ще се намеси и ще финансира транспортирането на всички туристи.

„Това обаче ще доведе до сериозни санкции за двете фирми като е възможно да се стигне до отнемане на лицензите им", заяви министърът на транспорта, потвърждавайки казаното по-рано днес от премиера Борисов.

Припомняме, по-рано днес авиокомпания "България Ер" анулира и полет до Хелзинки с туристи на "Алма тур", който бе планиран за 18 часа днес.

Все още няма споразумение между двете фирми за уреждане на финансовите им взаимоотношения. Ако обаче такова бъде постигнато, полетът ще се изпълнява нормално, заяви представителят на "България Ер" за Бургас Стоян Митев.

Междувременно премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите Трайков и Московски да решат проблема с извозването на руските и финландските туристи

По думите на Борисов, цитиран от Фокус,  - министрите трябва да решат проблема с извозването на туристите, и ако не се постигне споразумение, да се отнемат лицензите на всички участници в скандала.

Вчера около 500 руски туристи останаха цял ден блокирани на бургаското летище заради дълг от около 7 милиона лева на туроператора "Алма тур" към авиокомпанията. Бяха анулирани три полета - два до Москва и един до Санкт Петербург.

Представители на двете компании преговаряха цял ден за уреждане на финансовия въпрос между тях.

Туристите от анулираните полети вчера вечерта бяха настанени в бургаски хотели.

Зам.-министърът на туризма на Русия е пристигнал във Варна за провеждането на преговори с компетентните органи от българска страна относно туристите на бургаското летище.

Утре "България Ер" има планиран полет с туристи на "Алма тур" за Рига.

Този полет все още не е анулиран, но ако двете фирми не се разберат, вероятно самолетът няма да лети.