Чешкият бизнесмен Петр Келнер купува БТВ, съобщава money.bg, по информация на PPF Group, сделката е официално потвърдена.

"Придобиването на CME с нейните медийни активи в пет европейски страни ще допълни и ще укрепи нашите телекомуникационни операции в Централна и Източна Европа. Целта ни е да използваме естествените синергии между създаването на съдържание и неговото разпространение за по-нататъшно развитие на телекомуникациония и медиен бизнес на групата. CME е здрава и добре управлявана организация и нямаме намерение да правим значителни промени", обяснява Келнер.

Сделката, която включва и българската телевизия е за 2,1 милиарда долара в брой, съобщиха двете компании в неделя.

"Радваме се, че групата PPF, с водещ опит като оператори на фирми в много индустрии, споделя нашата гледна точка за значението на местното съдържание и способността му да привлича широка аудитория към телевизията", заявиха Майкъл Дел Нин и Кристоф Мануш, изпълнителни директори на CME.

Филиалът на PPF ще плати 4,58 долара за акция в брой на акционерите на CME, която управлява телевизии в Чехия, България, Румъния, Словакия и Словения. "Най-големият акционер на компанията, AT&T Inc, се съгласи да гласува в подкрепа на транзакцията", се казва в съобщение на CME.

Според словашки медии, интерес към сделката е имало и от американската компания Discovery, но в крайна сметка се отказва от наддаването. Единствен кандидат остава PPF, която през миналата година получи разрешение от европейските регулатори да придобие българската "Нова броудкастинг груп".

Сделката бе спряна от българската КЗК и собственик на групата около Нова телевизия станаха Кирил и Георги Домусчиеви.

Домусчиев купува "Нова телевизия" за 185 милиона евро

Домусчиев купува "Нова телевизия" за 185 милиона евро

КЗК разреши сделката за Нова