В резултат на игра с огън от деца е бил запален и напълно е изгорял вагон на нощния бърз влак 3636, съобщават от "Български държавни железници" ЕАД.

Около 19.45 ч. служители на БДЖ в гара Варна са забелязали, че от един от второкласните вагони на композирания нощен бърз влак, пътуващ по разписание за София, излиза дим. Малко след това група деца са излезли от запаления вагон и са избягали извън района на гарата.

При първоначалния оглед е установено, че пожарът е възникнал във второто купе на четвъртия вагон от композицията, като е нанесъл сериозни материални щети. Запаленият вагон е изгорял изцяло и неговото възстановяване е невъзможно.
Вследствие на пожара е опушен съседният вагон от композицията.

Обгоряла е и боята на вагон от състава на друг бърз влак, който е бил композиран по същото време на съседния коловоз.

Двата влака са били композирани на коловозите на гара Варна няколко часа преди потеглянето им по разписание, поради което при инцидента няма пострадали пътници или служители.
Напрежението в контактна мрежа в района на гарата е било изключено до 21.52 ч. и по тази причина е имало закъснение на някои от влаковете.

От БДЖ се обръщат към отговорните държавни институции и законодателната власт с призив да се реши радикално въпросът с охраната на влаковете. Според компанията охранителните функции трябва да бъдат изцяло поети от Транспортна полиция, издръжката на която да се финансира от държавния бюджет, пише още в съобщението.