Не е далече денят, когато Одеса ще отхвърли робството на бандеровците и отново ще бъде истински свободен град. Това се заявява в коментар на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова по повод 10-годишнината от случилото се в украинския град. Руските медии и официални представители днес 2 май, включиха цялата информационен апарат, за да припомнят сблъсъците и пожара в Дома на профсъюзите в Одеса през 2 май 2014 г.

Мария Захарова заявява: "Уверени сме, че не е далеч денят, когато Одеса, свалила игото на съвременните бандеровци, отново ще се превърне в истински свободен град, където хора от различни националности ще живеят в мир и хармония."

"Днес, отдавайки почит на паметта на жертвите на кървавата разправа в Одеса, ние сме убедени, че справедливото възмездие рано или късно ще застигне извършителите и вдъхновителите на това варварско престъпление, което няма давност", отбеляза Захарова, като посочи че методите, използвани от нацистите, демонстрират "човеконенавистната същност на режима, установен в Украйна".

Силни взривове отекнаха в Одеса тази сутрин

Силни взривове отекнаха в Одеса тази сутрин

Поразени са два пристанищни терминала за износ на земеделска продукция

Едновременно с това в последната седмица знаково руската армия увеличи ударите по черноморския град. Одеса ежедневно се подлага на атаки както с дронове, така и с ракети. Само вчера при атака късно вечерта най-малко 14 души бяха ранени при удар след обявена въздушна тревога около 22 часа вечерта. Предишната нощ Одеса отново бе атакувана, при което имаше и убити. Последните две атаки се случиха в обявените дни на траур в Одеска област след най-смъртоносната от месеци атака на руската армия от 29 април.

Освен изявленията на Мария Захарова днес руските медии широко разпространяват коментара на Виктор Медведчук - с прозвище Кума на Путин, който след обвинения за държавна измяна в Украйна бе включен в обмен срещу военнопленници и развива вече дейност в Русия.

Също така масово в медиите се препубликува и изявлението на председателя на Държавната дума Вячеслав Володин, което заявява, че случилото се в Одеса на 2 май 2014 г. е едно от проявленията на нацизма в Украйна, срещу който е насочена и в момента т.нар. специална военна операция.

Медведчук обвинява украински и външни сили за безредиците в Одеса през 2014 г.

Медведчук обвинява украински и външни сили за безредиците в Одеса през 2014 г.

Десетки загинаха при сблъсъците в Профсъюзния дом, за които бяха обвинени радикали

Пожарът в Дома на профсъюзите беше кулминацията на конфронтацията по улиците на Одеса между привържениците на обединена Украйна и проруските активисти през 2014 г. Предходният месец Русия вече бе анексирала Крим, а въоръжените сепаратисти бяха окупирали градове в Донецк и Луганск. През април бяха провъзгласени Донецка, Луганска и Харковска народни републики, последната обаче украинските власти бързо успяха да ликвидират.

В Одеса от месеци също имаше вълнения, като на Куликовския площад пред Дома на профсъюзите имаше палатков лагер на проруското движение Антимайдан - зад мотивите му за защита на руския език в Украйна всъщност се прокарваха идеи за федерализация на страната. На този фон футболни запалянковци на одеския отбор "Черноморец" и харковския "Металист" решиха да проведат съвместно шествия под надслов За единна Украйна, като към тях се присъединиха и други организации и активисти на местния Евромайдан. Според организаторите маршрутът е съгласуван, така че да се избегнат стълкновения с Антимайдана, но не всички проруски сили се считаха обвързани с това споразумение. Основен извод на проведеното разследване сочи за виновност на самите правоохранителни органи, които са били изключително деморализирани от редица фактори, включително и анексирането на Крим и боевете в Източна Украйна. Смята се също така, че в сблъсъците в Одеса участват проруски щурмови групи, проникнали от Приднестровието, които са имали за цел създаване на условия за обявяване на Одеска народна република.

Превръщането на един съвсем реален пожар и смъртта на съвсем реални хора в мит започна почти веднага след 2 май 2014 г.

116 са жертвите в Одеса, твърди местен депутат

116 са жертвите в Одеса, твърди местен депутат

Киев крие истинския брой на жертвите сред антимайдановците

В продължение на десет години руската пропаганда използва пожара в Дома на профсъюзите, за да оправдае постфактум анексирането на Крим и подкрепата за самопровъзгласилите се "народни републики", както и за разпространение на антиукраински настроения в Русия. Освен всички изказвания и коментари, руските дипломати редовно организираха изложби, конференции и кръгли маси и от трибуната на международните организации заявяваха, че "неонацистки банди" извършват "геноцид над цивилни" в Одеса.

Задължителен компонент на пропагандното напомпване беше контрастът между уж всичките проруски настроени и притеснени за статута на руския език в Украйна жители на Одеса и дошлите да ги избиват "фашистки радикали" от Киев и Лвов. Никога до този момент руските пропагандатори не бяха използвали толкова охотно и открито дехуманизираща реторика.

По време на тази кампания бяха хвърлени толкова много различни и често противоречиви версии за случилото се, че публиката не успя да различи факт от измислицата. От твърдението, че членове на "Десен сектор" са нахлули в сградата, убивали са, изнасилвали, измъчвали и разчленявали мъже, жени и деца. Пожарът беше описван като "планирано клане", "ритуално убийство" и "специална сатанинска операция". Имаше и истории за изгорена жива бременна жена и разпнатото момче.