Франция и Япония се споразумяха в четвъртък да започнат официални преговори за реципрочно споразумение за достъп на войски, укрепвайки военното сътрудничество на фона на нарастващото морско напрежение в региона и войната в Украйна, съобщи японското правителство, цитирано от "Ройтерс".

Съюзниците от Г-7 проведоха множество съвместни военни учения през последните години, двустранно и като част от по-широка група. Париж настоява повече от година за започване на преговори за споразумение за реципрочен достъп (RAA).

Този вид споразумения създават рамки за улесняване на военното сътрудничество, като например улесняване на влизането на чужд персонал и оборудване за посещаващите сили.

"Те се съгласиха да започнат преговори", каза служител на японското правителство.

Изявление на японското правителство потвърди, че двамата лидери са се съгласили да продължат напред със споразумението след двучасов обяд в четвъртък.

Япония без амбиция да е военна сила, но с рекорден бюджет за отбрана за 2023 г.

Япония без амбиция да е военна сила, но с рекорден бюджет за отбрана за 2023 г.

Страната ще придобие способности за нанасяне на удари по вражески бази

През декември 2023 г. Япония обяви най-големия си бюджет за отбрана от Втората световна война насам. Тя вече е подписала RAA с Австралия и Обединеното кралство и преговаря за трето с Филипините.

Токио, който прекара около две години в преговори за споразумението с Австралия и една година в преговори за това с Великобритания, е домакин на най-голямата концентрация на американски сили в чужбина.

Служителят каза, че сключването на сделка с Франция може да отнеме около година.

Япония се стреми да засили връзките си в отбраната на фона на опасенията за Китай, включително натиска му върху Тайван, свободата на корабоплаването в региона и търговските спорове.

Токио също така подкрепи Украйна във войната й срещу Русия, заявявайки, че е жизненоважно да се защити международният ред, основан на правила.

"Ние виждаме случващото се в Европа и Индо-Тихоокенаксия регион като неразделно", каза правителственият служител.

Франция има територии в този регион и разполага въоръжени сили там, като се стреми да развие присъствието си. С това споразумение европейската страна е решена да подчертае, че може да играе по-голяма роля в отбранителната индустрия на Япония.

Китай се оглежда за инвестиции в Европа, за да вбие клин между ЕС и САЩ

Китай се оглежда за инвестиции в Европа, за да вбие клин между ЕС и САЩ

Си Дзинпин ще пътува до Франция, Сърбия и Унгария през май